Josipović: ‘O SDP-u ovisi hoće li se ljevica ujediniti’

screenshot

Bernardić nikad nije dobio pravu priliku da pokuša upravljati strankom

Gost N1 studija uživo bio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Kako komentirate slučaj smrti mladića u Zaprešiću?

Hrvatska treba reforme u mnogim sektorima, zdravstvo je jedan od njih. Vlade nisu imale želje ni sluha za reforme. Ja sam predlagao vrlo opsežnu reformu, ali nijedna stranka tada to nije htjela podržati.

Bi li ministar trebao ostavku?

Ako se pokažu sistamske slabosti, naravno. Ministar treba razmisliti je li mu mjestu u uredu ili negdje drugdje.



Prije par mjeseci pozivali ste ljevicu da se ujedini. Stvari sada idu u potpuno suprotnom smjeru. 

U SDP-u je ključ, to je centralna stranka ljevice i o njima ovisi hoće li se ljevica ujediniti. Mnoge lijeve stranke postoje samo zato jer je u SDP-u stanje takvo kakvo je, pa i moja. Ovo što se događa u SDP-u je tragedija socijaldemokracije i ne nazire se kraj krize. Borbe se vode ne zbog politike, nego je to puka borba za pozicije. Bernardić nikad nije dobio pravu priliku da pokuša upravljati strankom. Ta borba je sjeme zla i začeta je puno prije današnjih dana.

Socijaldemokracija nije u krizi samo u Hrvatskoj.

U mnogim zemljama je tako jer nije odgovorila na izazove suvremenog društva. Globalno je u krizi, ali siguran sam da će se oporaviti. Kriza je u Hrvatskoj bitno drugačija. SDP se davno deideologizirao, to su osobni obračuni.

Odnosi Hrvatske i Srbije?

Odnosi s BiH i Srbijom su bitno lošiji nego prije pet godina i to nije dobro. Kao glavni problem i pokretača tih negativnih trendova vidim Vučića, njegova je retorika apsolutno neprimjerena. Ali, savjest nije čista ni s hrvatske strane. Sjetite se epizoda s čokoladicama i neoustašluka. Vučić daje vrlo iritantne izjave koje nisu ni točne. Uspoređivati Hrvatsku s Hitlerom je blago rečeno bezobrazluk. Ozbiljni političari ne dolijevaju ulje na vatru.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI