Josipović: ‘Odnosi Hrvatske i Srbije nikad nisu ili lošiji, u Hrvatskoj postoji relativizacija ustaštva’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

osipović smatra da nema važnije stvari za političare, kad je riječ o vanjskoj politici, od čuvanja dobrih odnosa sa susjedima i dodaje da je fama da birači vole one koji "reže prema drugima".

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, izjavio je da su danas odnosi Hrvatske i Srbije najlošiji nakon rata. Kaže da su na vlasti komplementarni režimi koji povremenim “gađanjima” hrane jedni druge i da su stoga za pogoršanje odnosa podjednako krive vlade obje zemlje.

“Nakon rata situacija je dosta vremena bila u fazi hladnih odnosa i (Boris) Tadić i ja smo krenuli u otopljavanje situacije, ali nakon naših mandata opet idemo u negativnom pravcu. Rekao bih da su danas odnosi Hrvatske i Srbije možda najlošiji nakon rata, što nije dobro ni za jednu ni za drugu državu”, rekao je Josipović.

Objasnio je da stanja u kojima se države nalaze pomažu generiranju negativnih emocija i političkih stavova.

“S druge strane, zanimljiva je psihologija političara u svim zemljama gdje se svoja ljubav prema domovini mjeri mržnjom prema drugima. To je potpuno pogrešno, jer su pomirenje i dobrosusjedski odnosi temelj sigurnosti svake zemlje. Interes i Srbije i Hrvatske je imati dobre susjede, jer kaže se da je za sigurnost važniji dobar susjed nego najviši zid”, rekao je on.

Josipović smatra da nema važnije stvari za političare, kad je riječ o vanjskoj politici, od čuvanja dobrih odnosa sa susjedima i dodaje da je fama da birači vole one koji “reže prema drugima”.



On dodaje da postoje oni koji stalnu konfrontaciju vide kao “modus vivendi”, ali smatra da će odgovorni politčari voditi politiku dobrosusjedskih odnosa. “Neke vlasti smatraju da im koristi da se prikažu kao veliki Hrvati i veliki Srbi zato što ulaze u konfrontaciju. Mislim da je upravo obrnuto i da je politika pomirenja pomogla objema državama. Ali politike su se promijenile, došle su druge vlasti koje su promijenile tu filozofiju međusobnih odnosa”, smatra Josipović.

Međutim, on kaže da je uvijek optimist i da se nada da će u regiji prevladati one političke struje koje će razumjeti da je interes mir i dobra suradnja.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji relativizacija ustaštva, za razliku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji tvrdi suprotno. “Iako Hrvatska dominantno nikad nije bila i nadam se da nikad neće ni postati ustaška zemlja, desne strane su ovog trenutka efikasnije u plasiranju neke svoje povijesti. To dovodi do podjela ne samo u hrvatskom društvu, već i do drukčijih odnosa sa susjedima”, rekao je Josipović, podsjetivši da je “srpska stranka u vladi koja tolerira ustaštvo”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI