JOSIPOVIĆ POZIVA NA BOJKOT TROMBLONA: ‘Ima mnogo načina Vlada to spriječi’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Bivši predsjednik RH i čelnik stranke Naprijed Hrvatska, Ivo Josipović, u Novom danu osvrnuo se na odnose Slovenije i Hrvatske te prokomentirao hrvatsku diplomaciju i potez Petra Janjića Tromblona.

Tromblon Plenkoviću: ‘Imate 72 sata da riješite spor sa Slovenijom. Ako ne, mi ćemo…’

Govoreći i odnosima Slovenije i Hrvatske, a vezano uz arbitražnu odluku i diplomatske aktivnosti Slovenije, Josipović smatra da se hrvatska diplomacija nije iskazala.

“Hrvatska diplomacija bila je šlampava – tu mislim na šlampavost najviših državnih tijela. Slovenija je cijelo vrijeme uporno radila, i jučer smo to vidjeli. Naravno, nema načina da se Hrvatsku nasilno prisili na implementaciju, no mogla bi trpjeti ogromne štete jer nema kapacitete da diplomatskim kanalima nešto napravi”, rekao je Josipović.



“Hrvatska strana – Vlada i predsjednica – morali bi razmišljati kako izaći iz ove priče”, dodaje.

“Rješenje bi moglo uključivati, možda zajedničko upravljanje jednim dijelom Piranskog zaljeva… postoje tu različiti modaliteti”, kaže Josipović za N1 uz napomenu da se ipak radi o vrhunskom pitanju visoke politike i da do rješenja nije lako doći.

Komentirajući najavljeni prosvjedni skup u organizaciji Petra Janjića Tromblona zakazan za 3. veljače u Savudrijskoj vali, Josipović smatra da to treba onemogućiti.

“Hrvatska vlada ne smije dopustiti tu akciju, bez obzira na to je li riječ o zaslužnim veteranima ili bilo kome, država mora funkcionirati redovitim putem, a ne na način koji bi mogao isprovocirati dizanje tenzija i nanošenjem štete”, rekao je Josipović dodavši da “ima mnogo načina Vlada to spriječi”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI