Josipović: ‘Predsjednica se slikala, gurala Trumpu i Putinu, a sve je rezultiralo sprdnjom’

screenshot

Predsjednica Grabar Kitarović ima iznenađujuće nizak rejting, ja sam u isto doba mandata imao duplo veći pa eto kako je to završilo.

Gost Novog dana N1 televizije bio je bivši predsjednik Republike i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović koji se osvrnuo na sramotan događaj u Banja Luci te žestoko kritizirao Predsjednicu i okolnosti oko propale kupnje zrakoplova.

Pokrenuta je procedura opoziva hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechija, dva dana nakon što je prisustvovao neustavan dan Republike Srpske. Ipak, izostala je reakcija državnog vrha zbog prisustva Dragana Čovića na svečanoj proslavi.

“Kao prvi, krenimo od Hrvatske – Hrvatska mora respektirati suverenost BiH i poštivati njen ustavni i pravni poredak pa tako i respektirati odluku Ustavnog suda koji je to slavlje proglasio neustavnim. Velika je pogreška, veliki gaf što je hrvatski veleposlanik bio tamo. Jako sumnjam da u Zagrebu, barem na nekom nivou nisu znali da Del Vechio ide u Banju Luku. Krivnja se svaljuje samo na jednu osobu koja nije sasvim, nije jedina kriva.”

Drži li vodu njegovo objašnjenje da nije bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja?

“Ja to ne znam, ali nije dobro da je bio tamo. Kažem, sumnjam da se u Zagrebu, barem na nekoj razini, nije znao da on ide u Banju Luku.”



Mediji u BiH bruje zbog odlaska Čovića na spornu proslavu. On je pak pozvao na jedinstvo, na dijalog. Je li vrijeme za tu suradnju s Miloradom Dodikom?

“Gledajte, on je predsjednik BiH. Mislim da je gospodin Čović pogriješio što je bio tamo. Na takvu neustavnu proslavu nije trebalo ići, a što se tiče njegovog poziva na suradnju, to je uvijek dobro došlo.”

Vlada je uoči izbora u BiH bila izričito angažirana, no sada Čovića ne komentira.

“Formalno gledajući, Vlada ne bi trebali komentirati ponašanje jednog istaknutog političara iz BiH, a to je Čović. No znamo kakve su njjegove veze s Vladom, s HDZ-om, s Republikom Hrvatskom. Mislim da se tu mora očekivati od Vlade, barem od HDZ-a, da svom graničnom partneru upute kritiku”.

Posao s kupnjom zrakoplova je propao. Veliki je pritisak javnosti, na tom se poslu radilo gotovo dvije godine. Nekoliko je puta naglašavno da Hrvatska ništa nije mogla učiniti, da je sve prema propisima i da nije oštećen proračun. Postavlja se pitanje je li netko pogriješio u procjeni? Iz američkog veleposlanstva rekli su da su uvjeti bili poznati svo vrijeme.

“Ako je to točno, a pretpostaljam da je, onda svo ovo iznošenje očitih neistina Vlade o uvjetima pokazuje na jednu neprofesionalnost u postupku. Kada je već Vlada bila upoznata s tim možda je trebala odmah prekinuti razgovore. Citirao bih našeg poznatog vojnog pilota Selaka koji je rekao ‘hvala Bogu da je posao propao’. Ima nekoliko neugodnih koincidencija vezanih uz taj posao. Prvo te su avione u Izraelu dobili na poklon, a onda poklon uz dodatke htjeli nama prodati. Po nekim procjenama koje sam čuo od stručnih ljudi, cijena je bila ozbiljno prevelika za takvu vrstu aviona. Nezogdno je i da se tvrtka bliska ministru Krstičeviću pripremala za održavanje tih aviona. Ima tu jako puno neugodnih koincidencija. Najblaža je možda ova možda koja se odnosila na neprofesionalnost. Možda sve nije rezultiralo velikom financijskom štetom, ali sigurno jest gubitkom ugleda Hrvatske kao pregovarača na tom tržištu oružja.”

Premijer Plenković dao je utvrditi postoji li odgovornost kod nas. Oporba smatra da je odgovornost na Vladi, ponajprije na ministru Krstičeviću.

“Ministri su odgovorni za sve što se događa u njihovom resoru. Ove koincidencije govore da oporba tu ima prilično ‘štofa’ za kritiku Vlade.”

U ponedjeljak će se sastati Vijeće za obranu, postavlja se pitanje je li ugrožena nacionalna sigurnost. Trebat će pokrenuti novi natječaj, opet će se sve odugovlačiti.

“Ja sam to već govorio, to ne spada u područje državne tajne. U vrijeme mog mandata više se puta razgovaralo s predstavnicima NATO-a. Govorilo se o tome da se možda ne nabave avioni, nego da se novac potroši na neke druge letjelice, one za gašenje požara ili helikoptere. Ova vrsta aviona u mirnodobskim vremenima koristi samo za nadzor zračnog prostora. Tada se govorilo i o tome da bi mogli kao i Slovenija, da nam Italija i NATO servisiraju tu uslugu. Govorilo se da je to skupo, to su bile neistine – Talijani su to tada Slovencima radili besplatno. Svi smo ponosni, želimo imati sve vrste aviona i sve je to divno i krasno, ali pitanje je koliko to košta i možemo li novcem kojim raspolaženo kupiti kvalitetno. Možda je bolej kupiti šest aviona koji su novi, a ne neke stare kante.”

U izbornoj smo godini – u svibnju su europski izbori, na koncu godine predsjednički. Izvjesno je, iako ne još službeno, da će predsjednica u borbu za drugi mandat. Redovito se rade ankete, Kolinda Grabar Kitarović ima najveći rejting.

“Ne treba se zavaravati rejtingom, on pokazuje određene simpatije, no s obzirom na specifičan položaj predsjednika države, on uvijek ima najviši uvijek najviši. Ali predsjednica Grabar Kitarović ima iznenađujuće nizak rejting, ja sam u isto doba mandata imao duplo veći pa eto kako je to završilo. Tu nije rejting presudan, presudna je infrastruktura, a tu HDZ ima besprijekornu ekipu, vrhunsku ekipu koja je, vidjeli smo, spremna na sve. Bez jedinstva ljevice, malo koji kandidat bi imao šanse.”

Prošla godina bila je godian trzavica između predsjednice i Vlade, no na kraju 2018. došao je zaokret.

“Predsjednica se pokušala prikloniti jednom desnom dijelu HDZ-a i možda osigurati svoju budućnosti u vodstvu stranke. Promovorila je neke ideje koje su konzervative i ne baš moderne, što je iznenađujuće za osobu koja je vidjela svijeta. Poslije je vidjela da taj takozvani mini puč ne prolazi. Ako pogledamo cijeli mandat predsjednice, možete li se sjetiti jednog zaista važnog političkog poteza? Mandat predsjednice praćen je skandalima i estradizacijom funkcije predsjednice.”

Susrela se s dvojicom najmoćnijih ljudi na svijetu – Vladimirom Putinom i Donaldom Trumpom.

“To što se sretnete s nekim… Vidjelo se da rezultat toga, nažalost, nije bio nikakav. Predsjednica se slikala, gurala, a rezultat je jednak nuli. Njeni postupci su čak izazivali i sprdnju.”

Propitivalo se imate li vi ambicije za povratak na Pantovčak?

“Moja glavna zadaća bavljenja politikom je pomoć ninicijativi ujedinjenja ljevice. Moja mala stranka razgovara s GLAS-om vidjet ćemo kako će to završiti. Mislim da bi ljevica i centar trebali stati iza jednog kandidata.”

U posljednje vrijeme jedna od glavnih tema je bujanje saborskog kluba Milana Bandića.

“Ključ je u izobrnom zakonodavstvu koje motivira stvaranje puno malih stranaka i koji dovodi da ih uzimaju velike stranke i da se stvaraju koalicije koje nisu čvrste. Kada vidimo ovu trgovinu, vidimo da kod nas ne postoje kriteriji. Dnevno se događa ono za što je gospodin Sabo završio u zatvoru. On je za to odrobijao, a vidimo da se to danas masovno radi na državnoj i lokalnoj razini i nikome ništa. Gospodin Bandić je očito vrlo spretan u tome, no to samo trenutno jača njegovu poziciju. Kada dođu izbori, doći će vrijeme istine.”

USKOK provodi istragu oko Bandićevih prebjega? 

“Ništa od toga, sumnjam.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI