JOVIĆ: Za odcjepljenje je bilo samo 11,5 posto Hrvata, da se nas pitalo ne bi rušili Jugoslaviju

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

“Danas ako nešto pozitivno pisnemo o Jugoslaviji ili socijalizmu ili nešto negativno pisnemo o političkim svetinjama i narativima koji su se stvorili kao državna istina, optužit će nas da rušimo državu ili da smo državni neprijatelji”, ustvrdio je Jović

Profesor Fakulteta političkih znanosti i bivši savjetnik Ive Josipovića, Dejan Jović,  predstavio je svoju knjigu “Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj” u kojoj tvrdi da je u Hrvatskoj “na djelu permanentno mitotvorstvo kojim se pokušava oblikovati, a zatim i svima nametnuti i od kritike zaštititi naciotvoran i državotvoran mit o Domovinskom ratu”.

Danas ako nešto pozitivno pisnemo o Jugoslaviji ili socijalizmu ili nešto negativno pisnemo o političkim svetinjama i narativima koji su se stvorili kao državna istina, optužit će nas da rušimo državu ili da smo državni neprijatelji”, ustvrdio je Jović uz zaključak kako se Hrvatska zbog takvog stava iz demokratskog sustava pretvorila u jednostranački…

Jović je, također, u knjizi došao do spoznaje kako Hrvatskoj neposredno prije rata uopće nije bilo do odcjepljenja pa tako tvrdi da je za samostalnost u to doba bilo samo 11,5 posto Hrvata.

Da je bilo na nama, nisam siguran da bi sami po sebi uveli izbornu demokraciju niti da bi srušili socijalizam i Jugoslaviju. Mislim da smo tu bili sljedbenici domino efekta koji se dogodio negdje drugdje”, smatra Dejan Jović.

Najosporavaniji savjetnik predsjednika



U vrijeme savjetovanja bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Jovića mediji nisu niti malo štedjeli. Cijeli niz gafova, tadašnji savjetnik predsjednika začinio je recenzijom knjige Davida Gibbsa pod naslovom “Humanitarno razaranje Jugoslavije”. Knjigu koja niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH i ustvrđuje kako su bosanskohercegovačke vlasti i same izvodile topničke napade na vlastite građane u opkoljenom Sarajevu, Josipovićev savjetnik ocjenjuje odličnom i realnom. Bošnjaci su se zbog ovakvog stajališta jednog visokopozicioniranog dužnosnika najblaže rečeno zašokirali i putem pisma se požalili njegovom šefu – tadašnjem predsjedniku Hrvatske. Zbog negativnog imidža kojeg je Jović priskrbio sebi, a neizravno i tadašnjem predsjedniku, Ivo Josipović ga je razriješio dužnosti savjetnika i to zbog njegove tvrdnje da je “referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski”.

Dejan Jović, između ostalog, bio je poznat po svom zalaganju za zajednički ulazak Srbije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Hrvatske u EU, kako po njegovom mišljenju Hrvatska ne bi odmakla “od svog prirodnog okruženja“.

Individualno primanje u Uniju, koliko god ono bilo razumljivo s obzirom na različita očekivanja stanovništva i političara u zemljama koje su više europeizirane od drugih, ipak nužno privilegira zemlje koje će u Uniju ući prije drugih, a time i diskriminira one koje zaostaju”, smatrao je Dejan Jović koji je u tom vremenu bio i vrlo čitan bloger na beogradskom B92 za koji je napisao niz, po mnogima, inkriminirajućih tekstova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI