Jurčević i Hodak podižu tužbu: ‘Nekoliko je puta prekršena procedura u izboru Bačića za glavnog ravnatelja HRT-a!’

Luka Stanzl/PIXSELL

"U ovom slučaju nekoliko je puta prekršena procedura, a to ne bi trebala biti praksa jer ako se na toj razini procedura može kršiti bez posljedica, onda je to poruka drugima da rade što hoće", zaključio je Jurčević

Povjesničar Josip Jurčević, jedan od kandidata na natječaju za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije ( HRT), najavio je da će podnijeti Upravnom sudu u Zagrebu tužbu za poništenje odluke Hrvatskog sabora o imenovanju Kazimira Bačića glavnim ravnateljem HRT-a, zbog kršenja Zakona o HRT-u i Statuta HRT-a.

Jurčević i njegov odvjetnik Zvonimir Hodak tvrde da Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora nije na svojoj sjednici od 5. veljače ove godine, tijekom postupka imenovanja glavnog ravnatelja HRT-a, postupao u skladu sa zakonom.

Dodaju i da Bačić ne udovoljava zakonskim uvjetima o poznavanju medijskog zakonodavstva i novih informacijskih tehnologija jer to nije ničim dokazao u razgovoru pred resornim odborom, koji tu procjenu nije nikada proveo ni raspravljao o tome.

Hodak je na medijskom konferenciji istaknuo da se šalje kriva poruka javnosti jer je raritet da takva državna ustanova svjesno krši zakon i za glavnog ravnatelja HRT-a postavlja čovjeka koji ne ispunjava uvjete. “Zato smo odlučili na sudu srušiti taj izbor i vratiti sve na početno stanje, da se HRT nauči držati propisa”, naglasio je Hodak.

Jurčević je izjavio da protiv Bačića nema ništa osobno, ali tijela najviše vlasti imaju najmanje prava kršiti zakone. “U ovom slučaju nekoliko je puta prekršena procedura, a to ne bi trebala biti praksa jer ako se na toj razini procedura može kršiti bez posljedica, onda je to poruka drugima da rade što hoće”, zaključio je Jurčević.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI