Kako je premijer ‘nasanjkao’ ženu koja ga je razbjesnila

Patrik Macek/PIXSELL

Da u Hrvatskoj politika u svaku poru društva mora uplesti svoje prste dokazuju koplja koja se lome oko imenovanja šefa Ekspertne radne skupine. Kao što je već poznato, radi se o Matku Glunčiću, državnom tajniku u Ministarstvu obrazovanja, za kojega se založio premijer Andrej Plenković, usprkos činjenici da se radi o protivniku Škole za život, ali i čovjeku čijem imenovanju nije sklona ministrica Blaženka Divjak, uz podršku HNS-a.

U skladu s time na nedavnoj maratonskoj sjednici Vlade na kojoj je trebao biti izabran voditelj, prema tvrdnjama dobro upućenih Divjak je inzistirala na drugom kandidatu te zaprijetila raspadom vladajuće većine. No, Glunčić u svojoj kandidaturi ima nedvojbenu potporu vladajuće stranke, a da je potpora doista neupitna svjedoči podatak kako ga je baš HDZ predložio kao kandidata na natječaju.

Ujedno, neosporno je i to da Glunčić pored ostalih kandidata uistinu ima najviše bodova, a trojku mu je dodijelila i sama ministrica koja se sada protivi njegovom imenovanju. Usprkos tome, Divjak s Glunčićem naprosto ne želi surađivati jer između ostaloga govori protiv reforme te lobira za to da se škola koju pohađaju njegova djeca ne uključi u eksperimentalnu fazu reforme. No, dok HNS-ovci javno protestiraju, premijer Plenković daleko od očiju javnosti tjera po svome.

Kako saznajemo, neopisivo je ljut na ministricu Divjak, a njeno ponašanje sve teže tolerira. Istovremeno, HNS-ovci su sve buntovniji te tvrde kako nemaju namjeru na sve što Plenković kaže i zapovjedi kimati glavom, napominjući da tako neće ići. Plenković je pak uvjeren kako HNS nije u stanju zbog obrazovne reforme rušiti Vladu te da posljedica po koaliciju ne bi trebalo biti.

Navodno su Divjak i Plenković odlučili uzeti nekoliko dana pauze, ali izvori iz Vlade priznaju kako je situacija napeta, no ne toliko da bi mogla ugroziti stabilnost Vlade, jer kako kažu Divjak puca u prazno, budući da šef HNS-a Ivan Vrdoljak, ali niti Srećko Ferenčak neće dozvoliti da do toga dođe. Ovaj dvojac naime ne zanima previše obrazovna reforma, već energetski sektor kojega im je Plenković dao na raspolaganje. Jednako tako, činjenica je da HNS nema previše prostora za bilo kakve političke kalkulacije, a ni rejting im nije na zavidnoj razini, stoga će prema tvrdnjama upućenih Glunčić kroz nekoliko dana biti bez previše poteškoća izabran, dok će u nezavidnoj poziciji ostati tek HNS kojemu je obrazovna reforma bila opravdanje za ulazak u Vladu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI