Kalmeta na instrukcijama kod Bude Lončara nakon stupanja na dužnost Jandrokovićevog pomoćnika

facebook

Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel na svom facebook-profilu objavio je fotografiju HDZ-ovog Božidara Kalmete u društvu s Budimirom Lončarom uz tekst:

“HDZ (Kalmeta) danas na konzultacijama kod “vrhovnog ideologa” stranke (Buda Lončar)!”.

Podsjećamo, Božidar Kalmeta ovog je tjedna postao pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Goordana Jandrokovića, što je izazvalo more kritika zbog Kalmetinih korupcijskih afera iz vremena Sanaderove vlade, za koje se trenutno protiv njega vodi sudski postupak.

S druge strane, nekadašnji komunistički političar Budimir Lončar u vrijeme raspada Jugoslavije i početaka agresije na Hrvatsku nalazio se na mjestu ministra vanjskih poslova Jugoslavije, a poznat je po tome što je u toj funkciji podržao UN-ovu odluku kojom se Hrvatskoj nametnuo embargo na uvoz oružja. Time se praktički onemogućavala obrana napadnutih teritorija.

Budimir Lončar nakon toga je bio savjetnik predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivu Josipoviću.



Danas se nalazi na poziciji predsjednika savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani. Također, bio je i predsjednik Diplomatskog vijeća iste institucije do studenog prošle godine, kada ga je na tom mjestu zamijenio Zoran Milanović, piše portal narod.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI