KAOS U EU! Tusk šokirao: ‘Izgleda da s Britancima uopće nećemo postići sporazum o Brexitu!’

ilustracija

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u ponedjeljak da 27 zemalja kojeće ostati u Europskoj uniji nakon izlaska Velike Britanije moraju biti spremne na Brexit bez sporazuma, što je “scenarij vjerojatniji nego ikad ranije”.

S manje od šest mjeseci do britanskog izlaska pregovori su tijekom vikenda ponovno zapeli oko pitanja irske granice, te je rečeno da se neće ni nastaviti do summita 17. i 18. listopada.

Tusk je kazao da sve strane moraju dati najviše moguće kako bi se postigao dogovor, dodajući da je pozvao britansku premijerku Theresu May da se obrati 27-orici u srijedu navečer, prvog dana dvodnevnog summita EU-a.

“Činjenica da se spremamo na scenarij bez sporazuma ne smije nas, ni pod kojim uvjetima, udaljiti od toga da činimo napore kako bi postigli najbolji mogući sporazum… Nemojmo odustati”, stoji u Tuskom pismu čelnicima EU-a uoči summita.

“Kasnije u formatu 27 odlučit ćemo kako ići dalje s pregovorima, na temelju preporuka našeg glavnog pregovarača Michela Barniera”, pojasnio je Tusk.



“Pokazalo se da je kompliciranije nego su neki očekivali. Moramo se ipak i dalje nadati i biti odlučni, a postoji dobra volja da se nastave pregovori na obje strane”, rekao je.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je nešto ranije u ponedjeljak,  nakon novog zastoja u pregovorima tijekom vikenda, da Europska unija “nastavlja i ubrzava” pripreme u slučaju da se ne postigne dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o razdruživanju.

“Nastavljamo naporno raditi na sporazumu, ali naš rad na pripremama i za slučaj neuspjeha se nastavlja i ubrzava”, rekao je Margaritis Schinas novinarima.

Intenzivni razgovori u nedjelju, pred summit EU-a u srijedu, nisu uspjeli deblokirati pregovore između Londona i Bruxellesa koju su zapeli na budućnosti irske granice nakon Brexita.

Novi sastanak dviju strana do radne večere europskih čelnika u srijedu nije predviđen, rekao je Schinas.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI