Kapetan Dragan proglašen krivim, osuđen na 15 godina zatvora

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Proglašen krivim za dvije točke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini

Izricanje presude u predmetu optuženog Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, kojega optužnica tereti za kazneno djelo za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima bilo je danas u 13,30 sati na Županijskom sudu u Splitu.

Dragan Vasiljković je proglašen krivim za dvije točke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini. Osuđen je na 15 godina.

Predmet vodi sudac Damir Romac koji je u dokaznom postupku ispitao nekoliko desetaka svjedoka.

U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivnju za ono što mu se stavlja na teret.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić ustvrdile su da je  tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine koja je svoje sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.



Kazale su da su svi svjedoci potvrdili da su bili psihički i fizički zlostavljani, te da su boravili u improviziranom zatvoru u prostoru tzv. barutane na tvrđavi u Kninu. Tamo je bilo mračno i vlažno, zbog kondenzacije bilo je vode na podu, oni su ležali na daskama, a nuždu vršili u samoj prostoriji u kojoj nije bilo WC školjke ili su ih stražari tim povodom pustili vani. Neki svjedoci ustvrdili su da ih je Vasiljković pitao tuče li tko od stražara, te da ih on osobno nije tukao.

Branitelj kapetana Dragana Tomislav Filaković rekao je da kazneni postupak od samog početka, a posebno od potvrđivanja optužnice nije zakonit, te da su iskazi pojedinih svjedoka optužbe vrlo konfuzni i proturječni, a neki su i mijenjali iskaze, prenosi Tportal. 

Odvjetnica Slađana Čanković upozorila je da prema Vasiljkoviću zbog njegove srpske nacionalnosti postupalo drugačije nego prema Hrvatima koji su ranije okrivljene za ozbiljna kaznena djela, što ‘proizlazi iz toga da je on već sada lišen slobode u trajanju skoro 12 godina zbog kaznenih djela za koje nije potvrđena ni osnovana sumnja da ih je počinio’.

‘Vasiljković je jedan od najeksponiranijih i tijekom ratnog perioda, jedan od najpoznatijih ljudi srpske nacionalnosti, međutim to nije dovoljno da bi ga se osudilo’, poručila je Čanković.

Dragan Vasiljković uhićen je u Perthu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI