Karamarko će se kandidirati za predsjednika?

screenshot

stavni sud odnio je odluku o predmetu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, na temelju koje je odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa bivšeg šefa vladajuće stranke prisilila da se povuče s pozicije potpredsjednika Vlade. Naime, na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja, uvažena je Karamarkova ustavna tužba, čime je ukinuta presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda pa se predmet vraća Upravnom sudu, a odluka je, kako se saznaje, donesena većinom glasova, što je Karamarko ocijenio kao pravičan epilog trakavice koja se oko njega zavrtjela tvrdeći da je radio isključivo za hrvatske interese. No, ova odluka može se razmatrati i u drugom svjetlu te nameće pitanje hoće li se Karamarko, koji je i sam prije nekoliko mjeseci najavljivao povratak u političku arenu, uistinu odlučiti na taj potez. Kako je svojedobno tvrdio, mnogo je članova HDZ-a koji zazivaju njegov povratak, a sada mu se, po svemu sudeći, smiješi prilika da svoje najave obistini, pa bi se tako predsjedničkim kandidatima mogao pridružiti i on.

U tom kontekstu zanimljivo je promotriti situaciju na desnici. Naime, premda su Hrvatski suverenisti predvođeni Ružom Tomašić podržali Škoru kao svojega predsjedničkog kandidata, prilično zagonetno toj su temi pristupili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, čovjek kojega je Karamarko lansirao na nacionalnu političku scenu postavljajući ga za ministra kulture, pa se stoga postavlja pitanje je li moguće da će NHR kao svojega predsjedničkog kandidata predložiti i podržati bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka? Prostora za kandidaturu itekako ima, jer HDZ-ova konzervativna struja, ali i desnica u cijelosti prilično je nezadovoljna potezima aktualne šefice države Kolinde Grabar-Kitarović, koju je Karamarko doveo na čelo države, a ona mu je pak okrenula leđa u trenutku dok je posrtao, slično kao i bivši mu prijatelj Milijan Brkić, trenutno opterećen aferom SMS.

Kada je riječ o kandidaturi za predsjednika, Karamarko se drži prilično rezervirano, no ni u jednom trenutku u svojim rijetkim javnim nastupima nije odbacio mogućnost ponovnog povratka na scenu, a u jednom od svojim posljednjih istupa otkrio je i kako bi volio da budemo samosvjesni te da orbaniziramo našu politiku, umjesto da se izlažemo pogibelji, dok nam ljudi odlaze iz zemlje. Taj istup može se okarakterizirati i kao najava nekoga političkog programa.

No, osim što mu se nudi opcija predsjedničke kandidature, ni u njegovu HDZ-u ne cvjetaju ruže, stranka se pod Plenkovićevim rukovodstvom podijelila na niz klanova te su desnica i konzervativna struja u potrazi za onim tko bi ih mogao povesti u rušenje Plenkovića. Je li moguće da se u tom kontekstu negdje ukaže i stari šef Karamarko?
Facebook Comments

Loading...
DIJELI