Kardinal Bozanić među šest osoba koje drže milijune u Vatikanskoj banci

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ne precizira se pritom kolika je pojedinačna vrijednost depozita nadzornika

Prema godišnjem izvještaju Vatikanske banke, potkraj 2016. šestorica članova odbora Instituta za religijske poslove (IOR), kako glasi službeno ime Vatikanske banke, među kojima je i kardinal Josip Bozanić, imali su u toj instituciji deponirano ukupno oko 25 milijuna kuna, piše Tportal.

Ne precizira se pritom kolika je pojedinačna vrijednost depozita nadzornika.

Stotinjak zaposlenika banke ima vrhovno nadzorno tijelo u Kardinalskom odboru, koji čini pet članova te predsjednik. Članovi odbora imaju petogodišnje mandate i može ih se ponovo imenovati, a od 2014. jedan od članova je i zagrebački kardinal Josip Bozanić. Prema godišnjim izvješćima Vatikanske banke, šestorica članova odbora imala su u Vatikanskoj banci 2014. deponirano 2,3 milijuna eura, što je godinu kasnije poraslo na 3,2 milijuna, da bi lani doseglo iznos od 3,4 milijuna eura.

Odgovore na pitanja o kakvom je depozitu kardinalske komisije riječ od Instituta za religijske poslove Tportal nije dobio. Na Kaptolu su kazali da se ne miješaju u poslove Vatikanske banke, no neslužbeno su potvrdili da nije riječ o privatnom novcu nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI