Katalonija crvena od krvi, početak raspada Španjolske

twitter

Najavljeni referendum gurnuo je Španjolsku u najgoru ustavnu krizu u zadnjih 40 godina i izazvao opravdani strah od uličnog nasilja

Katalonska je vlada objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2.020.144 je zaokruženo ‘DA’, 176.566 glasača je zaokružilo ‘NE’, 45.586 listića je bilo neispunjeno, a 20.129 nevažeće”, objavila je katalonska vlada na Twitteru.

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto.

Birališta u Kataloniji su zatvorena u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska je policija tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca, dok su četiri osobe uhićene. Ozlijeđenih je najviše u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.



Kako bi se izborili za neovisnost, građani su prošli neviđen napad organa vlasti. Policija nije birala te je napadala sve, od životinja, djece do starijih građana. Prizori koji se šire društvenim mrežama pokazuju svu strahotu koju su nesretni ljudi morali proći.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI