KĆER MILORADA PUPOVCA PITA: ‘Tko je, kako i zašto rušio partizanske spomenike?

screenshoot

Iako je u jednom intervjuu kazala kako se "ne želi šlepat na tatin račun", odazvala se na poziv SNV-a da istraži tko je, kako i kada rušio, oskrnavio ili zanemario spomenike NOB-a. Njezino je istraživanje kulminiralo izložbom oštećenih spomenika i monografijom.

S likom i djelom Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, hrvatska je javnost prilično detaljno upoznata. Nije nepoznat niti njegov sin Ozren koji je u novinske stupce dospio tek nakon vjenčanja s pjevačicom Vesnom Pisarović, a nanovo je aktualiziran zapošljavanjem na riječkom Filozofskom fakultetu.

No, Tihana Pupovac, Miloradova kćer, vješto izbjegava medijsku promociju, a brzinskim pregledom dostupnog videa jasno je i zašto.

Tihana Pupovac radikalna je ljevičarka i feministica,  borac za prava seksualnih manjina i strastvena čuvarica spomenika NOB-a.

Iako je u jednom intervjuu kazala kako se “ne želi šlepat na tatin račun”, odazvala se na poziv SNV-a da istraži tko je, kako i kada rušio, oskrnavio ili zanemario spomenike NOB-a. Njezino je istraživanje kulminiralo izložbom oštećenih spomenika i monografijom.

Tihana Pupovac tako iznosi broj oštećenih spomenika, period njihova uništavanja te nagađa o razlozima i počiniteljima.



“U proteklih 15 godina nije bilo nimalo lako biti kći Milorada Pupovca. Mnogi su me procjenjivali kroz prizmu očeva rada, a sve što bih postigla pripisivano je njegovoj pomoći. Bila sam prisiljena vrlo rano odrasti i naučiti prepoznati ljude koji mi mogu biti iskreni prijatelji bez obzira na nacionalnost ili supkulturnu pripadnost. Trudim se ne obazirati se na povremene provokacije i objasniti okolini da je Miloradov politički rad njegova stvar, a moj svjetonazor često posve drukčiji – objasnila je Tihana još davne 2005 godine u jednom od rijetkih medijskih izleta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI