Kim Jong-un: “Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada”

screenshot

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II

„Cijeli američki teritorij sada je na dometu Sjeverne Koreje“, izjavio je tamošnji diktator Kim Jong-un nakon što je njegova država lansirala još jednu balističku raketu.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je u subotu da je lansiranje rakete bilo uspješno te da ga je nadzirao osobno vođa Kim Jong-un. Agencija je navela da je riječ o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minuta na maksimalnoj visini od 3724 metra.

Ova objava odmah je rezultirala panikom diljem svijeta te ponovnom osudom sjevernokorejskog režima.

Drugo ispaljivanje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete u mjesec dana prvi su osudili SAD, Japan, Južna Koreja i EU. Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da će “SAD poduzeti potrebne mjere kako bi osigurao sigurnost američkoga teritorija i zaštitio saveznike u regiji”.

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II, priopćila je u petak navečer američka vojska.



Zajednička vježba provedena je u subotu rano ujutro po seulskom vremenu, malo nakon najave Pentagona da su američki i južnokorejski vojni zapovjednici raspravljali o “mogućnostima vojne reakcije”.

Sve do sada strategija SAD-a – bez obzira na to je li riječ o Trumpovoj ili Obaminoj administraciji – nije donijela ploda: unatoč pooštravanju međunarodnih sankcija UN-a i pritisaka na Kinu, glavnu saveznicu Sjeverne Koreje, Kim Jong-unov režim nastavio je balistički i nuklearni vojni program. Ali izgleda da se sada stvari mijenjaju. Naime, američki državni tajnik Rex Tillerson dao je nedvosmislenu izjavu nakon novog incidenta: „ Kada je riječ o ekonomskoj potpori balističkom nuklearnom programu Sjeverne Koreje, Kina i Rusija snose jedinstvenu i posebnu odgovornost za povećanje prijetnje regionalnoj i globalnoj stabilnosti“.

S druge strane službeni Peking je u subotu osudio lansiranje rakete, ali je sve pozvao na suzdržanost. “Kina se protivi sjevernokorejskim kršenjima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali istodobno očekuje da će sve strane pokazati oprez i izbjeći pojačavanje napetosti” na poluotoku, stoji u kratkom priopćenju glasnogovornika kineskoga ministarstva vanjskih poslova. A Rusija je u priopćenju pozvala međunarodnu zajednicu da “ne gubi hladnokrvnost” suočena s nuklearnom snagom sjevernokorejskoga režima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI