KNEZOVIĆ ALARMIRA! Danilo Šerbedžija sakrio je 29,5 milijuna kuna! Institucije primite se posla

Javnosti i institucijama obratio se zgodnom objavom.

U tekstu pod naslovom “DIGITALNA RETRANSMISIJA: Zaustavite manipulaciju DHFR desetinama milijuna kuna!” poznati hrvatski glumac Slaven Knezović u ime Strukovne udruge producenata poziva institucije da reagiraju kako bi se zaustavile nezakonite radnje, a o čemu se točno radi pročitajte u pismu kojeg u cijelosti objavljujemo:

“Poštovani,

ranije sam se u ime stvarnih nositelja prava obratio Društvu hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) kao nositelju licence za prikupljanje sredstava iz tzv. „digitalne retransmisije“ sa zahtjevom na dio sredstava koji pripada nositeljima prava koje zastupa Strukovna udruga producenata (SUP).

Ovaj put se DHFRu obraćam javno.

Naime, DHFR, kao što je već i široj javnosti poznato, taj novac protuzakonito i bez ikakve osnove zadržava za sebe i nenamjenski troši! Tu se radi o desetinama milijuna kuna!



I ne samo to, nego je do prošle godine obmanjivao i nadležna tijela, svoje članstvo, stvarne nositelje prava i cijelu javnost da taj novac, a, ponavljam, radi se o desetinama milijuna kuna NE POSTOJI – jer ga je držao na drugim, još uvijek se na zna kojim i čijim računima!

Da je bila riječ o skrivanju tog ogromnog novca dokazuje i uvid u javno dostupne dokumente – bilance DHFRa od 2014. do 2016. na kojima na stavci 129 nema nikakvih novaca!

I tadašnje vodstvo DHFRa i njegov predsjednik Danilo Šerbedžija, su, u više javnih istupa, neistinito tvrdili da tih ogromnih novaca nema.

No, nakon zahtjeva članova i javne polemike u kojoj je manipulacija razotkrivena, situacija se odjednom mijenja pa se odjednom u bilanci za 2017. g , na toj istoj stavci 129 pojavljuje ni manje ni više nego 29 500 000 kuna! Novac za koji je do tada DHFR tvrdio da ne postoji!

A to najjednostavnije kazano, DOKAZUJE DA BILANCE ZA PROTEKLE GODINE NISU BILE ISTINITE I ZAKONITE – drugim riječima, radi se o krivotvorenju bilanci. Dakle, kontinuiranom izvršenju kaznenih djela!

I ne samo to, „Odbor za autorska prava„ DHFRa (kojem je na čelu Hrvoje Hribar ) zaustavio plaćanja nositeljima autorskog prava kojima je do 2012. g isplaćivano ono na što imaju pravo !

Pa je nakon toga, sada je očito, umjesto raspodjele onima za koga je prikupljen taj novac DHFR je odlučio da „ne može pronaći „ stvarne nositelje autorskih prava. Pa tako DHFR „nije mogao pronaći“ niti hrvatske, niti američke, niti bosanskohercegovačke nositelje autorskih prava, uključivo i one iste kojima je ranije isplaćivao njihova sredstva. A zašto? Pa zato da bi te milijune mogao proglasiti „neraspodijeljenim“ i nakon toga ih „poslati u zastaru“ i odmah nakon toga ih protuzakonito zadržati za sebe i podijeliti po nalogu „Odbora za autorska prava“ ! Drugim riječima – sebi i svojima!

Strukovna udruga producenata zastupa tisuće djela stranih i domaćih nositelja autorskog prava koje DHFR kao „ne može pronaći“ , a, naravno, da se ne radi o tome, nego o pokušaju prisvajanja tuđeg novca sebi.

Nakon što su proteklih dana napokon objavljeni financijski izvještaji DHFRa i nakon što su o tome pisali ugledni novinari , ta farsa je napokon i u javnosti razotkrivena.

Ovime pozivam DHFR da umjesto protuzakonitog prisvajanja javnog novca i kriminalnih akrobacija – dijeljenja milijuna kuna onima kojima taj novac ne pripada, izmišljanja rashoda teških također milijune kuna, dijeljenja novca lobistima i onima koji bi trebali prikriti krađu, ODMAH ZAUSTAVE PROTUZAKONITU PODJELU TUĐEG NOVCA.

Pozivamo sve da se sami uvjere, uvidom u financijske izvještaje i kome je sve, kako , kada i zašto isplaćivan tuđi novac.
Stavke DHFRa u financijskim izvješćima, kako pišu i najugledniji novinari, „obrazloženja“ DHFR , predstavljaju i za Hrvatsku, nezabilježen primjer drske i bezobrazne pljačke tuđeg novca.

Nakon uvida u isplate, svima će, baš svima biti jasno kako je to uopće do sada bilo moguće!

Ovime pozivam i sve koji su do sada štitili/zataškavali ovaj nezabilježeni kriminal, da to prestanu činiti.

Nas ne zanima gdje je i na čijim računima do sada bio taj novac – desetine milijuna kuna za koji je vodstvo DHFRa obmanjivalo javnost da ne postoji i tko je na njega do sada primao bankarske kamate. Zanima nas da dobijemo onaj dio koji nama pripada i to ni više ni manje već upravo onoliko koliko zakon propisuje!

Sve članove i sva tijela DHFRa pozivam da se suoče sa pravim stanjem stvari i da ne tonu dalje u kriminal i manipulaciju te na sjednici zakazanoj 29.03. zauzmu jasan stav u smjeru zaustavljanja kriminalnih aktivnosti! I odbijanja sudjelovanja u „podjeli“ tuđeg novca.

Ovime, još jednom, ovaj puta javno, POZIVAM DHFR a DA NE TROŠI TUĐI NOVAC NA svoje luksuze i stanove, donacije svojim lobistima, naknade članovima UO, NO, Odbora za autorska prava, „intelektualne usluge“ i sl. nego da strogo namjenski novac koji je prikupljen na temelju licence koju daje „DRŽAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO“ isplati onima čiji je – nositeljima autorskog prava!

Logično je i pitanje kome ste plaćali autorska prava za digitalnu retransmisiju kada našoj udruzi koja je legitimni zastupnik nositelja autorskih prava za preko 4000 audiovizualnih djela?

Pozivam sva nadležna tijela da ODMAH naprave uvid u financije i isplate u DHFRu, pozivam DORH i USKOK da završe tamo započete istrage koje toliko dugo traju.

Pozivam Ministarstvo kulture da se o ovome očituje.

Pozivam DRŽAVNI ZAVOD ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO da ODMAH, sukladno svojim zakonskim ovlastima, ali i obavezama napravi stvarni uvid u račune i isplate DHFRa kao nositelja licence za naplatu „digitalne retransmisije“, te zaustavi sve isplate dok se ne isplate stvarni nositelji prava i prema njima koja je više godina predavala lažne bilance.

SUP će, ako DHFR ODMAH ne prestane sa protuzakonitim isplatama tuđeg novca, u naravi novca svih građana RH koji plaćaju pretplatu TV operaterima te potvrdi da će novac isplatiti onima za koje su ta sredstva prikupljali, poduzeti sve pravne radnje i zatražiti službena postupanja od svih nadležnih tijela, uključivo će, u slučaju potrebe, internacionalizirati cijeli slučaj do njegovog zakonitog razrješenja.

U tom slučaju će SUP protiv svih od odgovornih u DHFRu podići kaznene prijave i zahtjeve za naknadu štete.

U tom smislu pozivamo i sve članove DHFRa i sve članove tijela DHFRa da se ograde od financijskih malverzacija koje se u ime DHFRa rade. Mi ćemo ovaj slučaj rasvijetliti do kraja , zaštiti interese onih koje zastupamo i sankcionirati sve odgovorne koji su postupali na štetu nositelja autorskog prava i, vjerujemo, manipulirali članstvom DHFRa .

Slaven Knezović, predsjednik SUP-a

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI