Koalicijski partneri upozorili Cerara da u Zagrebu bude oprezan

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Slovenci oprezni.

Slovenski premijer Miro Cerar sastao se s koalicijskim partnerima u vladi pred sutrašnji posjet Zagrebu, gdje će s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o arbitražnom sporu i otvorenim pitanjima između dviju država. Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan i vođa Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, obojica i potpredsjendici vlade, upozorili su ga na oprez i potrebu da inzistira na implementaciji arbitražne presude, prenosi HRT.

Židan je nakon sastanka kazao da Cerar ima mandat da razgovara o implementaciji arbitražne presude, a na pitanje očekuje li pomak na hrvatskoj strani odgovorio je da nije optimist. To će biti samo još jedan sastanak, a onda idemo našim putem naprijed kako smo i najavljivali, kazao je Židan. Dodao je kako po stajalištu Slovenije uskoro istječe rok za implementaciju arbitraže.

Slovenija je spremna na implementaciju i moći će dokazivati da je poduzela sve što je potrebno, kazao je Židan, dodavši da će za implementaciju biti potrebno protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke za kršenje arbitražne odluke i “kršenje dogovora”.

Erjavec je pak nakon sastanka kod Cerara kazao da je premijeru preporučio da u Zagrebu bude oprezan. Nadam se da naš premijer neće ništa potpisati ili prihvaćati neke obveze jer s hrvatskom politikom imamo loša iskustva, kazao je Erjavec. Nikako ne smijemo počinjati razgovore o nekom bilateralnom sporazumu jer bi to značilo da odustajemo od arbitraže, kazao je Erjavec, dodavši da očekuje da premijer drugoj strani prenese jasne poruke kako će Slovenija postupiti nakon što 29. prosinca istekne rok za implementaciju arbitražnog rješenja.

Erjavec je još jednom ponovio da on priprema materijal za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu ako hrvatska Vlada i dalje bude odbijala arbitražno rješenje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI