Kolakušić o zakonu o Todoriću: Ovo je katastrofa, spašava se jednu osobu

0
264
HRT

Kolakušić tvrdi kako bi suci trebali prijaviti neustavnost tog zakona Ustavnom sudu. Ali svaki sudac sudi za sebe, inače potrebe za sucima ne bi bilo i individualno je na svakom odgovornost za prijavu lex Agrokora.

U ovotjednoj emisiji Nedjeljom u dva gostovao je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić. Tijekom emisije dotaknuo se pitanja ovršnog zakona i zakona o spašavanju Agrokora.  Voditelj Aleksandar Stanković na početku emisije najavio je da će emisiju doći poseban gost koji će svjedočiti navodnom velikom kriminalu u jednoj o vodećih hrvatskih prehrambenih kompanija. A nadodao je kako nije riječ o Agrokoru.

Najprije je Mislav Kolakušić komentirao ‘Lex Agrokor’ kao ‘najbolji dokaz stanja u državi’, naglasivši kako je to zakon donesen zbog jedne jedine pravne osobe, a ne zbog interesa sviju.

– Zakon su napisale potpuno anonimne osobe – rekao je, napomenuvši kako se nisu konzultirali profesori ekonomskih ni pravnih fakulteta.  Kolakušić tvrdi da lex Agrokor krši Ustav. – Ako vi meni dugujete 200 kuna i vi napišite da mi ih ne trebate vratiti – to je krađa – rekao je Kolakušić. Objasnio je kako se pravo vlasništva ovdje zadržava, a u stečaju bi vlasništvo trebalo prestati. Iako jeIvica Todorić predao kompaniju državi, posve će se odreći vlasništva tek prepisivanjem dionica u državno vlasništvo.

Kolakušić tvrdi kako bi suci trebali prijaviti neustavnost tog zakona Ustavnom sudu. Ali svaki sudac sudi za sebe, inače potrebe za sucima ne bi bilo i individualno je na svakom odgovornost za prijavu lex Agrokora.

Sudac Trgovačkog suda o Antoniju Alvarezu III., rekao je kako njegova funkcija nije jasna s obzirom da službenu i pravnu funkciju nikada nije imao unatoč natpisima u medijima da je ‘izvršni direktor restrukturiranja’.

– Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna. Jer kad se vidjelo da se ide zakon koji će napraviti velike poremećaje moralo se obustaviti trgovanje dionicama, komentirao je Kolakušić, dodavši da je “očigledno da se radi samo za jednu osobu”.

Kolakušić je spomenuvši njemački zakon o stečaju kojeg je RH ‘prepisala’, rekao da jednom kada se stečaj dogodi, vlasnik mora odgovarati svom svojom imovinom. Konkretno, Ivica Todorić neće izgubiti svoju, već samo imovinu u Agrokoru.

 – Koji je problem ovog zakona? On je donesen. Po tom zakonu nitko ne zna ni početne korake. Kao da ste dali djetetu kantu boje – rekao je Kolakušić.

Stanković ga je upitao što ne valja s ovršnim zakonom, a Kolakušić je kazao; ”Ovršni zakon uništio je poštene i male ljude u Hrvatskoj  temeljem nepostojećih troškova da bi nekolicina ljudi zaradili. Nitko nije našao vremena da se taj zakon izmjeni i da svi budu zadovoljni. Na ovaj način su oštećeni svi – rekao je. Odredbe su dovele do 300.000 blokiranih građana”.