Koliko još djece treba UMRIJETI da bi se opasna droga prestala legalno dilati uz potporu države?

screenshot

Policija je u Koprivnici podigla već petu kaznenu prijavu protiv Emanuele Betlehem Lončarić, vlasnice seks shopa zbog prodaje osvježivača prostora koji u sebi sadrže sredstva na bazi sintetskih kanabinoida. O ovoj opasnoj drogi koja se ne koristi kao osvježivač zraka već se konzumira pušenjem, a upotrebljavaju je uglavnom maloljetnici, pisali smo prije nekoliko mjeseci. Sastojci takvih osvježivača koji se prodaju u svjetlucavim paketićima i pod primamljivim imenima (Zombie, Galaxy, Spice, Rainbow itd.) još nisu dovoljno ispitani, no do sad je otkriven njihov razarajući učinak na središnji živčani i respiratorni sustav.

Pušenje osvježivača zraka prouzročilo je smrt maloljetnika u Zagrebu 2015. Brojne druge odvelo je u psihijatrijske ustanove gdje se liječe od teške ovisnosti i psihoza uzrokovanih konzumacijom ove opasne droge koja je u Hrvatskoj, bez obzira na sva upozorenja, još uvijek legalna. I dok policija u Koprivnici progoni vlasnicu seks shopa, diljem zemlje osvježivači zraka nesmetano se prodaju, a mogu se kupiti na brojnim lokacijama, od specijaliziranih dućana, tzv. smart shopova pa sve do običnih kioska i benzinskih postaja.

Za potrebe ovog teksta i sami smo kupili paketić osvježivača zraka imena Zombi (slika). Pronašli smo ga na stranicama tvrtke Smart Grow od koje gđa Betlehem Lončarić tvrdi da nabavlja sporne proizvode. Svoje trgovine Smart grow ima u Šibeniku i u Puli, no unosno trguju i preko interneta gdje smo u rubrici cinično nazvanoj ‘biljna ljekarna’ pronašli sporne paketiće. Neki od njih su na akciji i mogu se kupiti već i po cijeni od 60 kuna! Tri klika mišem bila su dovoljna da ovu opasnu kemikaliju naručim na kućnu adresu, a isti postupak sigurno može obaviti i svaki informatički pismen maloljetnik.

Droga stiže već idućeg dana!

Smart Growu smo poslali upit o njihovom poslovanju, broju klijenata i zaradi koju ostvaruju prodajom opasnih osvježivača za zrak. Pitali smo ih i na koji način provjeravaju jesu li njihovi kupci maloljetni, jesu li svjesni da se proizvodi koje oglašavaju ne koriste kao osvježivači zraka već da ih puše u najvećem broju upravo maloljetnici te da li su upoznati s činjenicom da je proizvod koji dostavljaju na adrese diljem Hrvatske odnio jedan mladi život, a mnoge odveo na zatvorene odjele psihijatrijskih ustanova. Do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor.



I dok jedni nesmetano ‘dilaju’ na državnoj razini, drugima policija svakodnevno ometa poslovanje. Emanuela Betlehem Lončarić, vlasnica Sexy Rock Shopa na Martinovki u Koprivnici, potpuno je zbunjena ovom neujednačenom zakonskom praksom.

Meni ništa nije jasno. Artikle nabavljam potpuno legalno od veleprodajnika iz Šibenika. Policija zbog toga proganja jedino mene u cijeloj zemlji, dok svi ostali osvježivače zraka prodaju nesmetano. Nitko npr. ne goni mog veleprodajnika, Smart Grow, a od njega nabavlja cijela Hrvatska. Na svaki kupljeni artikal platila sam PDV i za svaki imam račun”, govori nam Emanuela te dodaje da je maloljetnicima u njen shop ulaz strogo zabranjen. Sporne pripravke kupuje nekoliko klijenata, a svi su stariji od 35 godina, kaže.

Jedno smo ih vrijeme izbacili iz ponude, no onda su nas klijenti upitali zašto nemamo jer istu robu nesmetano kupuju u Zagrebu, Šibeniku i Puli. Ako oni to imaju u ponudi, zašto ne bih i ja? Pa trgovac sam!”, objašnjava svoju situaciju Emanuela te nastavlja:

Na državi i Uredu za javno zdravstvo je da ispita sastojke i regulira tržište. Ako je zaista toliko štetno i smrtonosno, neka to zabrane. No, dokle god je legalno i dokle god se prodaje u čitavoj Hrvatskoj, a samo mene se zbog tog stavlja na stup srama, ja ću osvježivače prodavati, iz inata”, ljuti se vlasnica popularnog koprivničkog seks shopa te dodaje kako od prodaje sporne supstance i nije neka ‘bog zna kakva’ zarada.

Puno bolje mi se prodaju vibratori, lutke i šaljive dekoracije za momačke i djevojačke večeri. Međutim, ako sada povučem osvježivače iz prodaje, time ću dokazati svoju krivnju. Kako neki proizvod u zemlji može biti zakonom zabranjen, a za njega sam prilikom kupnje dobila račun?”, pita se, s pravom, koprivnička poduzetnica.

Svi za ovo trebaju odgovarati, skupa s državom koja dopušta prodaju, a ne samo ja! Zamislite samo situaciju koja se meni dogodila. U postupku protiv mene, moj uvoznik, Smart Grow je bio svjedok! Jedan poduzetnik iz naše županije, neću ga imenovati, prodaje iste osvježivače kao i ja, a za to je čak uspio dobiti poticaje od države za zapošljavanje!”, opisuje još jednu nelogičnost svoje situacije Emanuela koja u svojem shopu zapošljava troje ljudi, isplaćuje plaće i doprinose te posluje s dobitkom. Sve inspekcije koje su kod nje redoviti gosti, ustanovile su da posluje legalno.

Ili neka svima bude dopušteno da prodaju osvježivače, ili nikome. Ovako se zabranjuje samo meni pa se s pravom pitam provodi li to netko na meni inkviziciju”, zaključuje Emanuela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI