Komšić: ‘Hrvatska mora poštovati Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ’

facebook

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je Hrvatsku kako bi joj bilo bolje da “ne povlači nikakve nove poteze” u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih tvrtki na svom teritoriju jer će time samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova, prenijelo je u srijedu sarajevsko “Oslobođenje”.

Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ te kako ne kane sklapati nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

Predsjedništvo BiH u sadašnjem sazivu je već na svojoj prvoj sjednici u prosincu 2018. godine usvojilo zaključak o provedbi Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

Pri tom su zadužili Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu Glavnom tajniku UN-a kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ kojom će ga izvijestiti da Hrvatska krši taj sporazum.

Predsjedništvo BiH odlučilo je zatražiti i održavanje izvanredne sjednice Stalnog zajedničkog povjerenstva država-sljednica bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo ovo pitanje.



Komšić je kazao kako je ovime načinjen prvi korak imajući u vidu međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi suverenih država.

“Zaključili smo da se uputi nota Glavnom tajniku UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma kako bismo ga obavijestili da Hrvatska krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu Glavni tajnik UN-a upoznat”, kazao je Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

“Htjeli smo posebno istaknuti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazuma”, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI