Kosor o premijeru i predsjednici: ‘Čini mi se da vlada suglasje između Pantovčaka i Banskih dvora’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Vidjet ćemo kakvi će odnosi vladati kada se bude trebalo odlučiti tko će predstavljati Hrvatsku u New York', kazala je Kosor

Jadranka Kosor  u ponedjeljak je gostovala u Novom danu na N1 televiziji gdje je istaknula je kako Hrvatska mora zauzeti proaktivnu poziciju unutar Europske unije te postati liderica regije. Također je komentirala odnos predsjednice države i premijera, te se osvrnula na njegova ‘tri ključna cilja’.

“Mislim da od ulaska Hrvatske u EU kao da nismo dovoljno iskoristili da smo 28 ravnopravna članica Unije. Treba se pozicionirati i izlaziti sa svojim inicijativama, ali i držati se svega onog što smo potpisali – vladavine prava, odgovornosti dužnosnika prema medijima i građanima, držati se europskih standarda. Ovih dana brojni dužnosnici tvrde da smo prihvatili europske standarde, ali to se ne pokazuje u praksi. Dobro smo se postavili u izbjegličkoj krizi, no EU se kao takva nije znala dobro postaviti po ovom pitanju”, rekla je Kosor.

“Cijelo vrijeme ponavljam kako moramo voditi proaktivnu politiku. Moramo se pozicionirati kao lider regije, pogotovo sada kada je Srbija na putu prema EU”, smatra.

Upitana je li realna najava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako će kupiti eskadrilu borbenih zrakoplova, odgovorila je: “Mislim da nije. Ima mnogo projekta, ako pogledajmo samo koje dugove moramo vratiti ove godine i moramo se opet zadužiti.

Komentirajući posljednje izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska treba biti predvođačica EU i NATO-a, rekla je: “To je u neskladu s onim što je rekla u jedinom intervjuu kojeg je dala nakon povratka iz SAD-a. To je isto kao i onim izjavama ‘ovo je Europa, a ne regija’. Određene izjave se prilagođavaju određenom trenutku što dovodi do nekonzistentne politike. Te izjave nisu u skladu ni s izjavama vezanim uz skup SNV-a. Svakako, kada se ona poziva na mlade, da mladi ne napuštaju Hrvatsku, onda to znači ispuniti svoja obećanja vezana uz to da mladi ne odlaze iz Hrvatske. No, to znači i da se svi političari drže Ustava i djeluju u skladu s Ustavom”.



Kosor je istaknula kako je nejasan odnos predsjednice i premijera, no čini joj se da vlada suglasje između Pantovčaka i Banskih dvora.

“Predsjednik Vlade rekao je na sjednici Vlade da mu se predsjednica javila kada se vratila iz SAD-a. Rekla mu je da je sklopila važne kontakte. Vidjet ćemo kakvi će odnosi vladati kada se bude trebalo odlučiti tko će predstavljati Hrvatsku u New Yorku, jer i premijer i predsjednica smatraju da imaju bitno diplomatsko iskustvo”, rekla je i dodala kako zajedno predsjednica i Vlada trebaju sukreirati vanjsku politiku i odlučivati o veleposlanicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI