Kosovo kao ‘Balkanski lonac’: ‘EU uporno brani šiptarske teroriste’

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Sastanak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel po predviđanjima prošao je u fokusu par ključnih tema, među kojima je i sve vrući status Kosova.

Ocjenu sastanka dao je prof.dr. Franz-Lothar Altmann koji kao moguće rješenje vidi koncept dvaju Njemački iz Hladnog rata, prenosi Tanjug.

Hoće mirnu retoriku, a Kosovare nazivaju ‘šiptarskim teroristima’

Njemačka razmatra eventualno članstvo Kosova u EU, što je nemoguće ukoliko Beograd inzistira da je Kosovo dio Srbije. Za razliku od drugih zemalja, Njemačka ne inzistira da Beograd službeno prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali podsjeća na situaciju između dvije Njemačke za vrijeme Hladnog rata, kada je takozvani Osnovni ugovor (potpisan 1972. godine) otvorio vrata međunarodnih organizacija tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj bez njenog službenog priznavanja.” Nijemci tako ostaju pri svome stajalištu da Srbija nema što tražiti u EU dok ne riješi pitanje s Kosovom, na ovaj ili onaj način. Merkeličin kućni prijatelj navodi da je poseban problem taktička igra pojedinih političara da glasačko tijelo okrupne tako što u dogovoru s raznim ministrima šire nešto radikalnije stavove.

Srpski mediji su već uobičajeno oštrom retorikom interpretirali sastanak. “EU je stala na stranu šiptarskih terorista” kaže zloglasni Informer, koji Hrvate generalno naziva ‘ustašama’, a Albance i Kosovare ‘šiptarima’. Problem im je nastao kada je EU ‘Zajednicu srpskih opština’ (ZSO) odbila formirati po srpskom zakonodavstvu, već će to činiti po regulativi nacionalnog zakona Kosova. Vučić je ruskim medijima poručio da Kosovo nije prihvatilo ni tu jednu jedinu točku sporazuma iz Bruxellesa čime ju je legitimno nazvao ‘virtualnom tvorevinom’. Dačić je dodao da je ‘EU vrhunski bezobrazna’, da se ‘nisu tako dogovorili’ i da će ‘Srbija radije odustati od EU nego priznati Kosovo.’ Hashim Thaçi je u svim medijima okarakteriziran kao ključna figura animoziteta.



Scenariji – od obaju država u EU do otvorenog sukoba Srbije i Albanije

Pogoršavanje ionako vrlo nezgodne situacije dogodilo se uhićenjem Marka Đurića, šefa Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koji je na dojavu brzinski sproveden u policijsku postaju – što su srpski mediji okarakterizirali ‘brutalnim’. Ako izuzmemo političke kanale, njemačka fondacija FES organizirala je veliki panel predstavnika civilnog društva, diplomata i stručnjaka iz Srbije, Kosova i Njemačke. Deutsche Welle predstavio je teze panela kojemu je cilj bio dati moguća rješenja kosovske krize. Najpozitivniji scenarij nazvan je ‘Zeleni talas’ i po njemu bi već za godinu dana odnosi bili izglađeni, do 2025. Srbija bi ušla u EU, a Kosovo dobilo vizni režim, te bilo primljeno u međunarodne organizacije i integracije. Srbi bi priznali Kosovo, Kosovari legalizirali ZSO.

Naravno, po mnogima je prva opcija utopija. Ova dva srednja konsenzusna scenarija donose priznanje određene autonomije Kosova, autonomiju ZSO i razne varijacije na temu. Tu je i mogućnost približavanja Kosova Albaniji i konstrukciji tzv. ‘Šiptarije’, potpuno priznavanje Kosova od strane međunarodne zajednice, raspad Kosova na dva dijela što će utjecati na daljnje teritorijalne pretenzije u regiji… I najgori scenarij – slabljenje EU, ekonomski bankrot Srbije i Kosova, te ratni sukob koji bi kulminirao dodatnim ratom Srbije i Albanije. Njemačka se tako jasno pozicionirala kao ‘tampon’ između suprotstavljenih strana, pa će ta njezina prisutnost trebati uključivati i paket financijskih mjera. Jer je dobro poznato da očajna ekonomska situacija itekako utječe na nacionalne razmirice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI