Kotromanović: ‘Koja sam ja budala bio, mogao sam malo švercati i danas postati branitelj’

screenshot

„Postoji li ijedna zemlja na svijetu koja donosi zakon i dopušta da se 23 godine nakon rata može ostvariti status ratnog veterana?“, pita se Ante Kotromanović

Na Općinskom sudu u Zagrebu sučelilili su se Milan Kujundžić i Andrija Hebrang. Aktualni ministar zdravstva tužio je za klevetu bivšeg ministra oko sudjelovanja u Domovinskom ratu.
Njihov sukob u sudnici ražestio je jednog drugog bivšeg ministra – Antu Kotromanovića, aktivnog sudionika Domovinskog rata i ministra obrane u Vladi Zorana Milanovića, piše Večernji list.

Prenosimo njegovu objavu na Facebooku:

“Dvojica liječnika u sudnici… Jedan bivši ministar zdravlja, drugi sadašnji ministar zdravlja, gledaju se i cerekaju jedan drugome, oba članovi HDZ-a. Jedan je optužio drugog da je lažni branitelj. Čin koji zorno pokazuje kakvo smo mi sjebano društvo i država. Da je netko istinski veteran otišao bi u MORH i izvadio potvrdu u kojoj je to ratnoj postrojbi ratovao. Da li postoji ijedna zemlja na svijetu u kojoj su veterani rata postali ljudi koji nikada nisu obukli uniformu, a u našem slučaju HV osim u Hrvatskoj? Da li postoji ijedna zemlja na svijetu koja donosi zakon i dopušta da se 23 godine nakon rata može ostvariti status ratnog veterana? Gomila probisvjeta, jebivjetara postali su i postat će branitelji iako nikada nisu boravili na terenu, a niti su bili u ekoj borbenoj postrojbi. Jad i bijeda, frustracija… banda jedna, piše Kotromanović.

Koliko ga je cijeli slučaj pogodio svjedoči i nastavak objave:

“Da bi 1991., 1992. dobili šugavu vojničku plaću od 3 ili 4 tisuće dinara morali smo barem pola mjeseca provesti u tzv SAO Krajini i da ubiti ili biti ubijeni izvodeći akcije, kao i mnogi istinski ratnici od Vukovara do Dubrovnika. Koja sam ja budala bio? Mogao sam malo švercati, malo dezertirati, a onda naći dva svjedoka i lijepo danas postati branitelj. E sada se pitam di su moje kolege šefovi udruga i generali koji ni riječi nisu rekle nikada javno i osudili ovu sramotu sa registrom branitelja i novoj mogućnosti da se može postati branitelj, a vole si reći da nas oni zastupaju i brane interese branitelja? Tiha misa. Mene brate više ne zastupajte i ne govorite u moje ime. U ovoj državi treba sve rasturiti i početi graditi od početka.”, zaključio je Kotromanović.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI