‘Krive nas za genocid, uzeli su nam Kosovo, sad žele i Republiku Srpsku’

screenshot

Srpski mediji prilično glasno su objavili poziv EU povjerenika Davida McAllistera za ‘usklađivanjem vanjske politike s Bruxellesom’.

EU tako stišće Srbiju prvenstveno ka uvođenju sankcija Rusiji, a sve ostalo bit će samo posljedica takvog akta. Srbi su neskloni takvoj odluci.

McAllister je potvrdio da se politike usklađuju, no isto tako da vanjske politike i dalje imaju određene nesrazmjere. Kako EU ionako ne planira proširivati članstvo do 2025. godine, Srbija baš i nema nekog pretjeranog interesa ka radikalnim i promptnim mjerama. Europski parlament bi do 30. kolovoza trebao napraviti nacrt izvještaja o Srbiji, a do studenog planira glasati o istom, prenosi Informer.

Na sve je reagirao Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne suradnje. “U tom slučaju, oni će riješiti sve što žele, a to je da nam uzmu Kosovo, unište Republiku Srpsku, proglase nas za genocidan narod i energetski dokrajče. Njihov cilj oko Rusije je jasan, ali naš interes nije takav. Vanjska politika EU važi za njene članice, a mi ne znamo kada ćemo i da li ćemo biti članica Europske unije.”

“Nitko ništa besplatno nije tražio. Ni u bivšoj Jugoslaviji ništa nismo dobili besplatno, niti smo očekivali” odgovorio je pak Vučić na samu rezoluciju, 2025. godinu i potrebu za usklađivanjem. Srbija tako polako mora odlučiti – hoće li sjediti na dvije stolice ili prihvatiti odgovornost ka odlukama.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI