Krizni sastanak u Madridu nakon odgođene katalonske deklaracije o nezavisnosti

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom

Španjolska vlada sastaje se hitno u srijedu kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu ali “odgođenu” u očekivanju dijaloga s Madridom, prenose agencije.

Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se prijepodne kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon konfuzne sjednice katalonskog parlamenta.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom.

Ocijenio je da njegova pokrajina živi “povijesni trenutak”, oslanjajući se na pobjedu “da” za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u utorak navečer da se Puigdemont treba vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom. “Ni Puigdemont niti bilo tko drugi može polagati pravo…da nametne posredovanje. Bilo kakav dijalog između demokrata mora se dogoditi u okvirima zakona”, rekla je Saenz de Santamaria nakon što je Puigdemont je u utorak navečer potpisao deklaraciju u kojem se proglašava neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog s Madridom.



On je prije toga pred regionalnim parlamentom izjavio kako je referendum 1. listopada dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u “neovisnu državu”, no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom u Madridu.

Puigdemont je rekao kako su se pojavile mnoge inicijative za posredovanjem nakon referenduma i prijedlozi za razgovore na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Španjolski premijer Rajoy je ranije isključio posredovanje i rekao da neće razgovarati s katalonskim čelnicima ukoliko ne odbace svoju ambiciju da proglase neovisnost.

Na referendumu održanom 1. listopada 90 posto izašlih odlučilo se za neovisnost, tvrde katalonski dužnosnici. Madrid taj referendum smatra ilegalnim, a španjolski ustavni sud ga je suspendirao. Protivnici neovisnosti u velikom su broju bojkotirali glasanje na koje je izašlo 43 posto birača, a postoje i izvještaji o nepravilnostima.

Španjolska policija pokušala je spriječiti birače da izađu na birališta, ponekad nasilno, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

S rezultatima referenduma 1. listopada, Katalonija je zaslužila pravo na neovisnost”, ustvrdio je u utorak Puigdemont. Rekao je kako je odcjepljenje od Madrida “volja naroda”, no i da želi smanjiti tenzije oko tog pitanja. Njegov poziv na dijalog je “gesta odgovornosti i velikodušnosti”, uzimajući u obzir želju španjolske i međunarodne zajednice za deeskalacijom, ali i “poštujući volju naroda”, kazao je Puigdemont.

Obraćajući se svim stanovnicima Španjolske, Katalonac je rekao: “Mi nismo kriminalci, luđaci, pučisti. Mi nismo sišli s uma. Mi smo normalni ljudi koji samo žele birati”.

Ne očekujte od mene bilo kakve prijetnje, ucjene ili uvrede. Ovo je veoma ozbiljno pitanje”, rekao je.

Svi smo dio iste zajednice i zajedno moramo ići naprijed. Jedini put prema tome su demokracija i mir”, naglasio je katalonski čelnik pred zastupnicima.

Istaknuo je i kako se Kataloniji ne dopušta pravo na samoodređenje te da ta regija plaća previše poreza središnjoj vlasti u Madridu.

Prostorije parlamenta u vrijeme Puidgemontovog govora štitila je policija, a u blizini se održavao veliki skup pristaša neovisnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI