Krone Zeitung: ‘Na hrvatskoj granici više je od 20 000 migranata – većinom mladi muškarci naoružani noževima’

Na hrvatskoj granici, samo 224 kilometra od Austrije, više je od 20.000 migranata koji se nadaju prilici za proboj u Srednju Europu.

Je li zavladala lažna uzbuna? Histerija? Kakav je hrvatski pristup prema ilegalnim migrantima? Ovo su pitanja na koja je austrijski Krone Zeitung potražio odgovore od stručnjaka s poznavanjem prilika na Balkanu.

U ovom migrantskom valu više nema obitelji, a gotovo da nema žena. 95 posto tih migranata koji žele probiti su mladi muškarci, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden “, navode za Krone iz  Skupine za azil, migracije i ljudska prava u Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije.

Među useljenicima koji čekaju u Bosni, više nema biti Sirijaca, navodi se u nastavku teksta:

Masa dolazi iz Pakistana. I mnogi Iranci, Alžirci, Marokanci.”



Opskrba tih ljudi “relativno je dobro regulirana”, kažu izvori za Krone i ističu da “mnogi migranti imaju unaprijed plaćene kreditne kartice UNHCR-a i UNICEF-a”.

Stručnjaci hvale pristup Hrvatske problemu na granicama.

Europa ne želi nametnuti nikakvu pomoć Hrvatima”, ističe se iz Ministarstva unutarnjih poslova. Istovremeno, proboj u Velikoj Kladuši mora se spriječiti iz razloga da ova ruta ne privuče još desetake tisuća migranata više, upozoravaju.

Jedno je rješenje već pronađeno: u studenom, velika obuka od strane granične zaštitne snage Frontexa treba se odvijati točno na ovoj granici, zaključuje Krone.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI