Kuha se nova afera u Plenkovićevoj Vladi? Evo što kaže prozvani ministar

0
850
screenshot, n1

Sve je više nezadovoljnih djelatnika koji sjede u ministarstvima, kojima pak ravnaju ministri koji čine karavanu premijera Andreja Plenkovića. Neugodno i pomalo netransparentno iskustvo s ministarstvom zaštite okoliša kojim ravna HDZ-ov Tomislav Ćorić, za naš je portal odlučila iznijeti djelatnica koja je u strahu za egzistenciju poželjela ostati anonimna. No, prema njenim riječima, u resoru ovog samozatajnog ministra, daleko od očiju javnosti kuha se velika i nadasve ozbiljna afera. ”Ovdje se događaju nezakonitosti, i čudna imenovanja, koja nemaju zakonsku osnovu. Ministar je u zadnjih mjesec dana donio najmanje dvije odluke o imenovanjima glavnih inpektora u Upravi za inspekcijske poslove, a da ista mjesta nisu predviđena Uredbama o ustrojstvu, a niti Pravilnikom u unutarnjem redu, kojeg donosi sam ministar Ćorić”, tvrdi naša sugovornica dodajući da ministar postupa pomalo kontradiktorno donoseći odluke, mimo svoje odluke. ”Kako se mogu ljudi imenovati na radna mjesta koja ne postoje i koja nisu odobrena kako sistematizacijom, tako niti plaćom? Isto je i sa zapošljavanjem savjetnika”, požalila se ova djelatnica Ministarstva pripisujući ove događaje pravom uhljebljavanju. Nedoumice i pitanja s kojima se susreće naša sugovornica proslijedili smo i na adresu ministra zaštite okoliša, iz čijeg smo resora primili zanimljiv odgovor kojega prenosimo u potpunosti:

” U fazi pripreme donošenja Pravilnika o unutarnjem redu (stupio na snagu u lipnju 2018.) Ministarstvo je kontinuirano odražavalo sastanke i tražilo mišljenja Ministarstva uprave koje je nadležno za službeničke odnose, radna mjesta i daje suglasnost na spomenuti Pravilnik.

Loading...

Budući da su posebnim propisima odnosno Zakonom o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18) odredbom članka 212.  propisano radno mjesto i uvjeti glavnog inspektora zaštite prirode te Zakonom o vodama (NN 14/14, 46/18) odredbom članka 224. glavni državni vodopravni inspektor koji organizira i koordinira rad državne vodopravne inspekcije, a ista radna mjesta kao i koeficijenti nisu propisani Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, ovo Ministarstvo je zatražilo mišljenje Ministarstva uprave.

Isto je dostavilo odgovor da naziv radnog mjesta (npr. rukovodećega državnog službenika) ne može u nastavku sadržavati i naziv još jednog radnog mjesta, neovisno o tome radi li se o radnom mjestu iz posebnog zakona ili radnom mjestu prema općim propisima (npr. načelnik sektora – glavni inspektor) odnosno da ista u nazivu ne mogu biti objedinjena, ali da čelnik tijela može Odlukom imenovati postojeće državne službenike Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva.

Zaključno, izravno su primijenjeni gore navedeni zakoni. Navedena radna mjesta nisu propisana Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi kao ni koeficijenti za obračun plaća za ista pa je imenovanje službenika na ta radna mjesta formalno i sukladno posebnom propisu koordinacijskog i organizacijskog karaktera obavljanja poslova tih ustrojstvenih jedinica i bez financijskog troška za državni proračun”, zaključuju iz Ćorićeva resora.