Kujundžić: „Proračun zdravstva naputit ćemo povećanjem poreza na cigarete, alkohol, kocku i telefoniranje“

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, otkriva ministar, neće dirati

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izračunao je kako će se domoći dodatnih tri milijarde kuna za zdravstveni proračun. Navedeni iznos namjerava prikupiti iz tzv. poreza na luksuz ili dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću, telefona…

Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, o alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, govorim o kocki i o mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde, rekao je ministar za Novi list.

Cijene će porasti po kutiji cigareta ili boci alkohola za nekoliko kuna, telefoniranje će poskupjeti 10 posto, kao što bi poskupljenje na kocki također iznosilo jedan određeni postotak“, pojasnio je Kujundžić.

Dopunsko zdravstveno osiguranje do daljnjeg se, otkriva ministar, neće dirati. S ciljem neophodne financijske stabilizacije sustava, razmišlja zato o udvostručenju maksimalne participacije za bolničko liječenje, a planira redukciju prava na zdravstvenu uslugu hrvatskih građana koji su napustili zemlju i zaposlili se u inozemstvu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI