56. Šimićevi susreti

Manifestacija Šimićevih susreta podsjetnik je na bogato stvaralaštvo A.B. Šimića, koji je uz Miroslava Krležu i Tina Ujevića, smatran jednim od najistaknutijih hrvatskih pjesnika

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je u ponedjeljak u Grudama kulturnu manifestaciju 56. Šimićeve susrete posvećene jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Branku Šimiću i pritom istaknula kako je posebno važno što rodne Grude nastavljaju njegovati tradiciju i time podsjećaju na doprinos bh. Hrvata kulturi.

“Jako je vrijedno da se baš u Grudama čuva sjećanje na tog velikog hrvatskog pjesnika. Osim što je on značajan, napose za korpus literature na hrvatskom jeziku, i bez obzira na taj svoj kratki život, ostavio je izniman doprinos kulturi”, rekla je u Grudama ministrica Obuljen Koržinek.

Manifestacija Šimićevih susreta podsjetnik je na bogato stvaralaštvo A.B. Šimića, koji je uz Miroslava Krležu i Tina Ujevića, smatran jednim od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, ali je i prigoda da se istakne doprinos Hrvata kulturi BiH, rekla je.

“Danas kada se zalažemo za adekvatan i jednakopravan položaj Hrvata u BiH (…) to uvijek možemo posvjedočiti i argumentirati velikim doprinosom kulturi u svim područjima u sakralnoj baštini, ali i u živoj kulturi”, dodala je ministrica.

Prije otvaranja kulturne manifestacije ministrica Obuljen Koržinek je obišla Osnovnu školu Ruđera Boškovića u Grudama, koja je obnovljena uz financijsku potporu hrvatske vlade.



Ministrica je posjetila franjevački samostan Humac kod Ljubuškog te tamošnji muzej koji čuva Humačku ploču iz XII. stoljeća, što je najstariji očuvani spomenik pisan bosančicom na području Bosne i Hercegovine.

U Mostaru je razgovarala s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te u pratnji s ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta u tome gradu Ivanom Vukojom obišla zgradu HNK-a i najavila nastavak potpore za dovršetak njezine gradnje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI