64. SPLITSKO LJETO: Povratak antici i pučkom kazalištu

0
178

Do 14. kolovoza biti izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, a otvorit će se i tri izložbe te održati promocija knjige, najavlili su organizatiori

Premijerom obnovljene izvedbe Verdijeva”’Nabucca”’ na Peristilu u subotu, 14. srpnja, otvara se 64. Splitsko ljeto tijekom kojega će na 13 ambijentalnih pozornica do 14. kolovoza biti izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, a otvorit će se i tri izložbe te održati promocija knjige, najavlili su organizatiori

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko najavio je da će se festival ove godine, koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine, vratiti antici i pučkom kazalištu. Ovogodišnji će festival, dodao je, “svima nama stvoriti priliku da zastanemo i razmislimo do koje mjere našu baštinu imamo pravo komercijalizirati i dovoditi u pitanje njezinu opstojnost, a time i pitanje svojega identiteta”.

Loading...

“Splitsko ljeto smo pokušali vratiti njegovim repertoarskim korijenima i vjerujem da ćemo ostvariti bogat i sadržajan program, kao i da će naša publika i posjetitelji grada moći uživati u izvrsnim umjetničkim ostvarenjima. Ovoga ljeta u sklopu Heritart festivala prvi put ostvarujemo suradnju i sa Solinskim kulturnim ljetom, pa će naša dva plesna programa biti izvedena u amfiteatru u Saloni, a dan prije početka Splitskog ljeta ćemo u rimskom teatru u talijanskim Ostijama izvesti balet ‘Zaštitničko more’ koji će biti izveden i na Ljetu, a uz to i dramsku premijeru Eshilove “Orestije” koja će se izvesti na samom rubu grada, u Sitnom Gornjem”, najavio je Golovko.

Ravnatelj drame Trpimir Jurkić najavio je da će publika, uz premijeru “Orestije”, moći pogledati i reprize “Suze i smij staroga Splita” te “Bužu” na Carrarinoj poljani.

Od gostovanja na programu su koprodukcijska predstava “Barufe” Goldonija i Lucića u Carla Goldonija u izvedbi kazališta iz Pule, Kopra, Trsta i Nove Gorice, “Famozna” Petera Quiltera u izvedbi zagrebačkih Histriona te “Mizantrop” riječkoga HNK koje će biti izvedene na pozornici splitskoga HNK, dok će podrumi Dioklecijanove palače ugostiti predstave “Za umrijet od smijeha” Christophera Duranga u izvedbi Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, “Orfej sluša radio” Pavlice Bajsić Brazzoduro u izvedbi kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, “Dvoje” Jima Cartwrighta u izvedbi Teatra Exit te “Da kraj bude lijep” Mohameda El Khatiba u izvedbi ljubljanskoga Mini teatra, MG Ptuj i Novoga kazališta Zagreb.

Ravnatelj opere Ivo Lipanović najavio je povratak na Peristil “Nabucca”, koji je splitskoj publici prirastao srcu. Riječ je o obnovi predstave nedavno preminuloga redatelja Georgija Para, koju postavlja njegova asistentica Jelena Bosančić. Publika će nakon toga moći uživati i u “Aidi”, jer, kako je rekao Lipanović, festival konačno Peristil dobiva na dvadesetak dana.

“Do sada smo Peristil mogli koristiti samo tjedan dana, pa se sada zahvaljujem gradonačelniku i Gradskom vijeću koji su nam to nakon puno godina omogućili. Publika će tradicionalno moći uživati i u ‘Eri s onoga svijeta’ koji će se održati na Česmi u Vrlici”, kazao je Lipanović.

Baletni program ponudit će Baletnu gala večer, koprodukciju splitskog i riječkog baleta “Bernstein pleše”, “Connect” Igora Kirova, te njegovu “5 do 12” na Sustipanu, a tu su i “Staging a play: Tartufe” Matije Ferlina, “Zaštitničko more” i “Mediterraneo suite”, koje se izvode u Amfiteatru Salona.

Za ljubitelje glazbe na klaviru će na koncertu u Kaštilcu svirati Aljoša Jurinić, a koncerte će održati i Hrvatski barokni ansambl, gitarist Petar Čulić, klarinetist Branimir Norac, Zagrebački solisti i Goran Tudor.

U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorit će se izložba Vlade Marteka “Na kraju manirizma – priprema za umjetnost”, u Galeriji fotografije u Marmontovoj “The end” Ante Verzottija, u Galeriji Meštrović “Umjetnik kod Meštrovića” Frane Missie, dok će u Kazališnoj kavani Split biti upriličena promocija monografije Gordane Gadžić “Hod po rubu, s Ivicom”.