Bogat program ovogodišnjih Trnjanskih kresova

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se ovu subotu, 4. svibnja na savskom nasipu pored Mosta slobode.

Nekoliko tisuća posjetitelja i posjetiteljica, najavljuju organizatori, i ove godine će sudjelovati u bogatom kulturno-umjetničkom sadržaju i radionicama za sve uzrastem te će uz brojna druga iznenađenja i nezaobilazno paljenje kresova, glasno, borbeno i radosno proslaviti 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

Are you Syrious?, fAKTIV, Slackline Zagreb, Zagreb Pride i Antifa Šibenik samo su neke od više od 20 organizacija i partnera Mreže antifašistkinja Zagreba koje ove godine sudjeluju u organizaciji radionica i ostalog kulturno-umjetničkog programa na Trnjanskim kresovima. Tako će oni najmlađi između ostalog učiti izrađivati finske ukrase himmelije od reciklirajućeg materijala, crtati ruske Babuške, hodati po slackline-u i bubnjati uz grupu Drum’n’bijes. Odrasli će pak moći sudjelovati na radionicama pjevanja feminističkih i borbenih pjesama, učiti bubnjati djembe te plesati West African dance i Vogue, ili pak popraviti svoj bicikl uz pomoć volontera i volonterki Biciklopopravljaone Zelene akcije.

U poslijepodnevnim satima održat će se i tribina o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija, dok će se prvi put na Trnjanskim kresovima u suradnji s klubom Booksa okupiti i neformalni književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina. Kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode.

Večer će biti obilježena borbenom pjesmom i poezijom kao uvod u paljenje Trnjanskih kresova.



Na vanjskoj pozornici, u suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića između ostalih čitat će Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, te će nastupiti brojni zborovi – Zbor Domaćigosti, ZborXop, Partizanski zbor i Le Zbor.

Nakon što se kresovi ugase, istu večer slavlje se seli u klub Močvara na jubilarni 10. Antifa night.

Ove godine će u klubu Močvara nastupiti angažirani domaći antifašistički bendovi, kao i veliki pank bend Los Fastidios, koji će iz Italije doputovati posebno za ovu prigodu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI