Diplome hrvatskih liječnika iz zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

0
289

Na izložbi se predstavljaju 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika

U povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Medicinski fakultet organiziraju izložbu Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Otvorenje izložbe bit će u srijedu 6. prosinca u 13 sati u zgradi Dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3. Izložba će biti otvorena do 28. veljače 2018., a cilj joj je predočiti povijesti medicinske edukacije prije osnutka prvog hrvatskog medicinskog fakulteta. Priređen je i bogato ilustrirani popratni katalog s uvodnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku. Autorice izložbe su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, zamjenica voditelja Muzeja, i Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Muzeja. Autor likovnog postava izložbe je Ante Rašić, a tehničkog postava Miljenko Domjanić.

Na izložbi se predstavljaju 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika, o mjestima i gradovima iz kojih su dolazili, skali sveučilišnih središta na kojima su promovirani, o imenima tamošnjih dekana, rektora i promotora te datumu i godini promocije. Najviše ih potječe iz bečkih medicinskih učilišta (10 diploma), a ostale su s medicinskog fakulteta u Grazu, s ugarskog sveučilišta, s praškog medicinskog fakulteta te s medicinskog fakulteta u Bernu. Iako ova građa prvenstveno ima ulogu nositelja informacija o školovanju i postignućima hrvatskih liječnika, zanimljiva je i kao svjedočanstvo o duhu određenog vremena i mjesta koji se izražava kroz materijale i tehnike izrade, ukrašavanja, ovjere i pohranjivanja dokumenata. Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi na pergameni, papiru ili kartonu s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima, koja čini nezaobilazan dio medicinske materijalne baštine. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, dok se pojedine odlikuju umjetničkim oblikovanjem i dizajnom u stilu bidermajera i historicizma.

Loading...

Prikupljanjem i čuvanjem hrvatske medicinske baštine bavio se niz godina Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU, jedinstvena ustanova koja se profesionalno bavi istraživanjem povijesti biomedicinskih znanosti. U srpnju 2014. osnovan je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU koji je preuzeo materijalnu medicinsku baštinu sačuvanu na Odsjeku za povijest medicinskih znanosti te je nastavio s njezinom obradom i prezentacijom. Prva u nizu zbirki koja je obrađena upravo je Zbirka diploma i povelja čiji je dio prikazan na ovoj izložbi. Zbirka je upisana u Registar pokretnih kulturnih dobara rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 14. listopada 2016. U istoj godini, zahvaljujući potpori Zaklade HAZU, pokrenut je projekt digitalizacije zbirke koji je ostvaren u suradnji s Goranom Vržinom, elektroničarom iz Zagreba. Digitalne fotografije diploma i povelja snimljene su pomoću posebno konstruirane opreme koja uz minimalno osvjetljenje omogućuje iznimno visoku kvalitetu i dubinsku oštrinu slike. Na taj način omogućena je dostupnost sadržaja i vizualnih vrijednosti dokumenata istraživačima i široj javnosti, uz istodobnu zaštitu i čuvanje osjetljive građe.