Dokumentarni film Gorana Vukovića

U filmu je predstavljena povijest antičke Narone te začetak, razvoj i realizacija zamisli da se u Vidu kod Metkovića, mjestu nastalom nad razvalinama antičke Narone, izgradi arheološki muzej

U četvrtak, 13. rujna, u 19 sati u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, održava se projekcija dokumentarnog filma Gorana Vukovića pod naslovom ”Arheološki muzej Narona: ideja, projekt, realizacija”.

U filmu je predstavljena povijest antičke Narone te začetak, razvoj i realizacija zamisli da se u Vidu kod Metkovića, mjestu nastalom nad razvalinama antičke Narone, izgradi arheološki muzej. Do realizacije je došlo nakon što su 1995. i 1996. godine na tom lokalitetu otkriveni ostatci hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu i jedinstvena skupina skulptura pripadnika julijevsko-klaudijevske i flavijevske vladarske dinastije. U filmu govore glavni sudionici projekta – arheolog Emilio Marin koji je pronašao artefakte, projektant muzeja Goran Rako te ministar kulture u vrijeme planiranja i izgradnje muzeja Božo Biškupić. Film pokazuje i dosad neobjavljene materijale iz projektantova arhiva koji osvjetljavaju arhitektonsku genezu tog višestruko nagrađivanog objekta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI