Doživljaj Vijetnama

U varaždinskoj Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin otovrena je iznimna izložba fotografija Ive Šarić pod nazivom “Made in Vietnam” u kojem autorica predočuje “jedinstveno i neponovljivo iskustvo” 

Živite li u Varaždinu a želite doživjeti doista izniman umjetnički doživljaj svakako pogledajte izložbu “Made In Vietnam” mlade fotografkinje Ive Šarić.

Kako je istaknula fotografkinja: “Ciklus koji predstavlja publici spoj je dokumentarne, ulične fotografije i portreta, nastao u spontanosti fotografiranog trenutka. Sastoji se od 42 c/b digitalne fotografije. Nastao je u studenom 2017., za vrijeme boravka u Hanoiu, glavnom gradu Vijetnama,iz čega proizlazi naziv izložbe. Kroz nepretenciozan niz fotografija pokušala sam barem djelomično predočiti ovo jedinstveno i neponovljivo iskustvo, dio egzotike tog putovanja. Snimanju me privukao kontrast mirnih i susretljivih stanovnika i gradskog kaosa. Unatoč prvoj impresiji, usudila bih se reći da sve djeluje iznenađujuće harmonično.

Ulična svakodnevica, slučajni prolaznici i poneka životinja glavni su mu sadržaj.
S obzirom na spontanost mojih svakodnevnih šetnji i istraživanja grada, koje su se odvijale u različito doba dana, ovisno o raspoloživom vremenu, istim se ritmom pojavljuju i motivi, odnosno okosnica sadržaja ciklusa. Ljudi dokumentirani na fotografijama snimljeni su uz prethodni pristanak, osobito djeca. Zapravo, većina njih podržala je trenutak fotografiranja sa smiješkom.
Namjera ciklusa je približavanje svakodnevnog života velegrada na drugom kraju svijeta, koji se po mnogočemu razlikuje od onog na što smo navikli. Poneka opisna rečenica uz svaku fotografiju pomaže gledatelju odgovoriti na pitanja u trenutku vizualnog doživljaja. Dojmovi i eventualne popratne priče tek slijede”.

Iva Šarić rođena je 12. travnja 1985. u Varaždinu, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala je 2004. godine. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić. Dobitnica je više nagrada, od kojih se ističu: Posebna rektorova nagrada za skupni projekt „Zima na otoku“ s temom „Mitovi i legende otoka Visa“ (2008.), Nagrada Kabineta grafike HAZU na 5.hrvatskom trijenalu grafike (2009.), Prva nagrada na Međunarodnoj izložbi „19. Minijature“ (2016.), Prva nagrade u  području fotografije – Rijeka mini art (2017.), Nagrada 4. međunarodnog trijenala autoportreta „Pojam o sebi“ (2017.) i Nagrada Robert Adam (za rad na temu Dioklecijanove palače u Splitu) na 8. međunarodnom grafičkom bijenalu ”Splitgraphic” (2017.). Kontinuirano se  bavi grafikom i fotografijom. Radi kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi. Izlagala je na četrdesetak skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI