Festival znanosti

Među mnogim festivalskim aktivnostima su izložba i radionice "Plasticamente – plastična (noćna) mora", što će se održati u Prirodoslovnome muzeju Dubrovnik

Festival znanosti, 17. u nizu, održat će od 8. do 13. travnja, njegova tema bit će boje, a na niz pitanja o bojama, poput onih što su to uopće boje i kako ih vidimo, odgovarat će se na mnogim i raznovrsnim programima priređenima u 31 gradu i mjestu diljem Hrvatske.

Festival znanosti organizira se u Hrvatskoj od 2003. kako bi znanost približio javnosti i informirao je o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanju javne percepcije znanstvenika, te motivirao mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori su pet hrvatskih sveučilišta – u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

I ovogodišnji festival obilovat će različitim aktivnostima – predavanjima, radionicama, demonstracijama, druženjima s djecom i odraslima, prezentacijama, predstavama i izložbama na različitim lokacijama – od sveučilišta do muzeja i javnih mjesta radi uključivanja šire javnosti.

Kako se ističe u najavi, “ovogodišnji Festival znanosti zasjat će svim bojama”. Istodobno, bit će postavljena mnoga pitanja, među kojiima i: Kako vidimo boje, što je uopće boja, znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji, zašto je nebo plavo, zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen?



I dok organizatori znaju da postoji tisuću pitanja, dodaju kako u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.

Ove godine slavi se i nekoliko važnih obljetnica – 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec, navršava se i 150 godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa je tako 2019. proglašena za međunarodnu godinu periodnoga sustava elemenata.

Među mnogim festivalskim aktivnostima su izložba i radionice “Plasticamente – plastična (noćna) mora”, što će se održati u Prirodoslovnome muzeju Dubrovnik gdje će biti izloženi interaktivni eksponati načinjeni od plastike.

Procjenjuje se da oko 80 posto morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i aktivnosti s kopna, dok oko 20 posto otpada u moru završava kao rezultat neodgovornoga pomorskoga prometa i ribarstva.

Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 posto morskog otpada pluta na morskoj površini, dodatnih 15 posto ostaje u vodenome stupcu, a 70 posto nalazi se na morskome dnu.

Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati tonu plastike na svake tri tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Uz izložbu će se održati niz edukativnih radionica. Izložba će biti postavljena u sklopu ML-REPAIR projekta kojemu je cilj sprječavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskome moru.

U Rijeci će se pak u sklopu 17. izdanja Festivala znanosti održati tribina “Glasaj za Europu/Glasaj za znanost” u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Udruge Universitas, a potaknuta je zbog preporuka Europske asocijacije sveučilišta da se njezine članice uključe u promoviranje europskih izbora.

Tribina će biti posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika, a uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci Snježanu Prijić-Samaržiju na tribini će sudjelovati bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić, dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zoran Kurelić, SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula i ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića David M. Smith.

Među događanjima u Osijeku bit će i poster “Zeleni gradovi – izazov ili nužnost za budućnost” na kojemu će biti predstavljen koncept “zelenih gradova” koji promovira održivi razvoj uz učinkovito i racionalno trošenje resursa, a na plakatima će biti prikazano nekoliko odabranih zelenih gradova u svijetu, njihove specifičnosti, kao i razlozi zašto ih zovu zelenim gradovima.

Jedan od mnogih programa je splitski u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) gdje će biti održana interaktivna radionica “Postani i ti istraživač”, te izložba pod nazivom “Coloratum”.

Za najmlađe, članovi Udruge Tvornica Znanosti organizirat će mini znanstvene radionice i eksperimente prilagođene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te općenito široj populaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI