Film “Žena u ratu” ovjenčan velikom nagradom LUX

"Ovaj film prikazuje nevjerojatnu ljepotu našeg svijeta, a poruka je vrlo jasna : moramo hitno djelovati kako bismo zaštitili planet. Ponosno predvodimo u borbi protiv klimatskih promjena

Film “Žena u ratu” islandskog redatelja Benedikta Erlingssona dobitnik je filmske nagrade LUX Europskog parlamenta, objavio je u Strasbourgu predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. 

Svake godine, od kada je 2007. godine ustanovljena nagrada Europskog parlamenta u cilju snaženja europske filmske umjetnosti, Europski parlament tradicionalno na plenarnoj sjednici u studenome objavljuje pobjednika između troje finalista.

“Ovaj film prikazuje nevjerojatnu ljepotu našeg svijeta, a poruka je vrlo jasna : moramo hitno djelovati kako bismo zaštitili planet. Ponosno predvodimo u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je Tajani dodjeljujući 12. po redu nagradu LUX.

Uz pobjednika filma, snimljenog u francusko-islandsko-ukrajinskoj koprodukciji, drugo mjesto je pripalo filmu “Styx” austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, a treće mjesto je osvojio dokumentarni film “Druga strana svega” srpske redateljice Mile Turajlić koji je hrvatska publika imala priliku pogledati na ZagrebDoxu, gdje je osvojio Veliki pečat za najbolji regionalni dokumentarac.

“Filmovi su svi izvanredni, govore o tri važna pitanja za europsku sadašnjost – nacionalizmu, zaštiti planeta i potrebu da iznađemo odgovore na pitanje migracije. Filmovi imaju puno toga zajedničkog, oni iznose priče o odlučnim, snažnim ženama koje pokušavaju izmijeniti svijet”, rekao je Tajani.  

Glavna protagonistica filma “Žena u ratu” je Hala, 50-godišnjakinja koja naizgled živi mirnom rutinom, no u tajnosti vodi svoj rat protiv industrije aluminija koju drži odgovornom za uništavanje gotovo netaknute prirode. U svojim aktivnostima postaje sve odvažnija, od vandalizma do industrijske sabotaže. No, sve se mijenja kada primi obavijest da je njezina molba za usvajanje djevojčice iz Ukrajine odobrena. Pitanje je da li će majčinski instinkt stati na put njezinom aktivizmu.

U filmu “Styx” gledamo 30-godišnju liječnicu Rike iz Europe koja odmor od stresnog posla pronalazi u jedrenju. Kada se iz Gibraltara uputi na otok u Atlantskom oceanu pogodi je oluja, nakon koje se nađe u blizini čamca s izbjeglicama koji je teško oštećen. Rike postupa po međunarodnom pomorskom zakonu i upućuje poziv za pomoć. S pravne strane, to je sve što mora učiniti, no odluči prevladati strah u pokušaju da spasi koga god može.

“Druga strana svega”, dokumentarac rađen u srpsko-francusko-katarskoj koprodukciji, je pogled na turbulentna društveno-politička previranja u Srbiji tijekom 90-ih i 2000-ih kroz oči autoričine majke Srbijanke Turajlić, tamošnje ugledne sveučilišne profesorice i aktivistice.

Film Mile Turajlić je tek drugi dokumentarac koji se od 2007., od kada se dodjeljuje nagrada LUX, našao među finalistima.

Sva tri filma bit će prikazana u više od pedeset europskih gradova i festivala, uz osiguravanje prijevoda (titlova) na 24 službena jezika Europske unije.

Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji a u Zagrebu Ured Europskog parlamenta besplatne projekcije finalista je organizirao u partnerstvu sa Zagreb Film Festivalom u četvrtak, 15. studenoga u Kinu Europa, te u subotu, 17. studenog u Kinu Tuškanac.

Filmska nagrada LUX je partner brojnih filmskih festivala u Europi, uključujući Berlinale, Cannes (The Directors Fortnight), Karlovy Vary, Dani Venecije, Sofia, Stockholm, Solun, becki  Viennale, Crne noci u Talinu, Bratislava i Sevilja.

Svake godine u srpnju, 10 filmova se na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary nominira za nagradu LUX.

Potom se nakon nekoliko tjedana u Rimu objave tri finalista koji se krajem ljeta prikazuju na Danima Venecije i na Venecijanskom bijenalu.

Nagrada LUX se potom tradicionalno dodjeljuje na plenarnoj sjednici u studenome u Strasbourgu.

Finaliste za ovogodišnji LUX smo doznali u kolovozu na rimskoj konferenciji “Giornate degli Autori” (filmski tjedan u sklopu Mostre posvećen inovativnom, nezavisnom filmu).

Nagradu LUX Europski parlament svake godine dodjeljuje najboljem filmu “starog kontinenta” koji otvara bitna pitanja za Europu, a u svrhu javne rasprave o europskim integracijama te širenju dosega europskih filmova u Europskoj Uniji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI