Godišnja izložba karikatura

Pojačana izložbena aktivnost posljednjih godina prvenstveno ima cilj nadomjestiti kronični nedostatak karikature koji je uz časne izuzetke evidentan u hrvatskim, prvenstveno tiskanim medijima

U galeriji MORH-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak 16. listopada 2018. s početkom u 18 sati, otvara se Godišnja izložba karikatura članova HDK.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Na  izložbi, koja se tradicionalno održava već 33 godine koliko udruga i djeluje, 44 najaktivnija člana (od ukupno 82)  izložiti će 140  radova.

Izložbe prati katalog koji će posjetitelji otvorenja izložbe dobiti kao uspomenu na ovu izložbu ali i s ciljem da karikatura bude trajno prisutna u njihovim domovima.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada  međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 23. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj. Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.

Pojačana izložbena aktivnost posljednjih godina prvenstveno ima cilj nadomjestiti kronični nedostatak karikature koji je uz časne izuzetke evidentan u hrvatskim, prvenstveno tiskanim medijima. Ta činjenica je teško razumljiva s obzirom na trendove u svijetu koji karikaturu i dalje tretiraju kao poželjan i zanimljiv kako kulturno-umjetnički izričaj tako i dnevno-politički komentar, ali i s obzirom na potencijal hrvatskih karikaturista. Hrvatski autori su sudjelujući na brojnim svjetskim festivalima karikature osvojili niz značajnih nagrada i priznanja te tako doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature, gdje se i dalje žilavo drži unatoč nepovoljnim uvjetima u kojima već godinama djeluje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI