Hrvatski muzej turizma proslavio 10. rođendan

Prvi Hrvatski muzej turizma osnovan je u Opatiji 2007., sa sjedištem u Vili Angiolini, najstarijoj opatijskoj vili

Sinoć je u prepunoj Vili Angiolini održano predstavljanje triju izložbi u organizaciji Hrvatskoj muzeja turizma, osnovanog u rujnu 2007 godine, koji je s radom počeo prije točno deset godina. Opatija je tako i u jesenskim mjesecima živnula, a veliki broj uzvanika iz cijele zemlje potvrdilo je kako je riječ o vrhunskom proizvodu Kvarnera, koji odlično spaja kulturu i turizam.

U tom su muzeju svečano otvorene tri izložbe – «Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma«, »Razglednice kao opatijski turistički kronograf« i »Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma 2007.-2017.).«
Autorice izložbe »Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma« su Mirjana Kos i Sanja Acalija, izložbe »Razglednice kao opatijski turistički kronograf« Mirjana Kos i Jan-Bern Urban, a autori izložbe «Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma (2007.-2017.)« su zaposlenici muzeja.

Češki turisti dolaze u Hrvatsku već u 19. stoljeću

Turisti iz Češke su hrvatske krajeve počeli posjećivati već u 19. stoljeću, a Crikvenica, Baška, Kaštela, Kupari i Opatija bila su i ostala njihova popularna odredišta. Kako je najavljeno uoči otvaranja izložbe, ona donosi zanimljive crtice iz bogate prošlosti posjeta čeških turista Hrvatskoj.
Na drugoj izložbi predstavljena je zbirka opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća, s autentičnim motivima iz prošlosti i opatijskih znamenitosti.
Izbor plakata Hrvatskog muzeja turizma svjedoči, pak, o izlagačkoj djelatnost muzeja u prošlih 10 godina, a predstavljeni su plakati povijesno-dokumentarnih, likovnih, fotografskih i drugih izložbi.



Realizaciju projekta i tiskanje kataloga izložaba sufinancirali su Ministarstvo kulture i Grad Opatija.
Prvi Hrvatski muzej turizma osnovan je u Opatiji 2007., sa sjedištem u Vili Angiolini, najstarijoj opatijskoj vili. Muzej djeluje na još dvije lokacije, u tzv. Švicarskoj kući u blizini Ville Angioline te u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, gdje se priređuju razne izložbe. Stalni postav muzeja nosi naziv »Opatija – zlatni počeci hrvatskog turizma«.

“Jedinstveni smo u cijelom svijetu i naši su posjetitelji to prepoznali. U proteklih deset godina više od pola milijuna ljudi dalo nam je povjerenje i uvijek se rado vraćaju u naš Muzej”, istaknula je sinoć na otvorenju ravateljica muzeja Gabrijela Krmpotić Kos. Dodala je kako je riječ o velikom projektu u sklopu Adventa koji se tradicionalno održava u gradu Opatiji te da će sve tri izložbe biti otvorene za javnost do svibnja iduće godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI