Ida Gamulin u Mimari

U povodu 220. obljetnice rođenja Franza Schuberta, a u sklopu adventskog Klasičnog festivala što se održava u muzeju Mimara proslavljena pijanistica Ida Gamulin izvest će u nedijelju 3. prosinca program posvećen velikom skladatelju

U povodu 220. obljetnice rođenja Franza Schuberta, a u sklopu adventskog Klasičnog festivala što se održava u muzeju Mimara proslavljena pijanistica Ida Gamulin izvest će u nedijelju 3. prosinca program posvećen velikom skladatelju.

Da je riječ o vrhunskom glazbenom doživljaju svjedoči nenadmašno majstorstvo Ide Gamulin koja svojim osebujnim pijanizmom već 30 godina plijeni pozornost domaće i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Stockholma, Osla i Bruxellesa, te uskoro i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu 1983. osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess i debutom u Queen Elizabeth Hall-u kada je snimila prvi LP za tvrtku EMI-Mava.

Među brojnim umjetničinim priznanjima, ističu seiI specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical music directory 2005. godine. Međunarodna karijera vodila je Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije gdje je nastupala na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu te surađivala s uglednim orkestrima i dirigentima.

Između ostalih, snimala je za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promoviran i njezin 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa izdavačkom kućom Croatia Records.

Mnogi hrvatski skladatelji kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar i Igor Kuljerić posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka . Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.

Predsjednica je Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske i redoviti je profesor na klavirskom odjelu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Održava brojne seminare iz interpretacije i članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI