Izložba Duje Jurića

0
289

Posljednje desetljeće - usporedo sa slikarstvom i performansima - Jurić gradi ambijente u kojima ispituje suodnos slike i svjetla, u sklopu čega forsira vizualno istraživanje fenomena svjetlosti kao medija i posrednika određenih plastičkih značajki i kvalitet

U utorak, 7. kolovoza 2018. u 21 sat, u Muzeju općine Jelsa – Galeriji Kravata, otvara se izložba Duje Jurića pod nazivom “UV+S/2018/Ambijent”. Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2018

Duje Jurić, kako u povodu ove važne izložbe ističe kritik Ivica Župan, godinama sustavno stvara nove vizualne matrice estetike konstruktivna i neoplastičkog slikarstva i jedan je od umjetnika-inovatora koji desetljećima traga za novim oblicima i geometrijskim rasterima i načinima njihova smještaja u ambijente, bruseći vlastitu invenciju i senzibilitet prema avangardnom nasljeđu El Lissitzkog, Van Doesburga, EXAT-a 51, Novih tendencija i op-arta.

Loading...

Posljednje desetljeće – usporedo sa slikarstvom i performansima – Jurić gradi ambijente u kojima ispituje suodnos slike i svjetla, u sklopu čega forsira vizualno istraživanje fenomena svjetlosti kao medija i posrednika određenih plastičkih značajki i kvaliteta, a sve to s ambicijom da problematizira fenomen percepcije i to na načine jedinstvene u recentnoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Predstavlja se svjetlosnim ambijentima, pri čemu raskošno ornamentalizirane rastere ostvaruje na platnu ili na bijelome galerijskom zidu i dorađuje ih osvjetljenjem. Mreža je, naime, vidljiva tek po uključivanju UV svjetiljki, tzv. black lighta.

U najnovijem ambijentalnom ostvarenju “UV + S / 2018/ Ambijent”, promišljenu i koncipiranu za galeriju Kravata, Jurić se predstavlja na sličan način. U ovom projektu obnavlja vlastita ispitivanja suodnosa slike i svjetla i tu svjetlo postaje integralni i konstitutivni element patterna, dajući mu novu vizualnu kvalitetu, intenzivirajući ga i stvarajući dinamičku napetost na njemu.

Uvijek vitalnom i svježom slikarskom proizvodnjom pomno osmišljenih, estetski i vizualno dojmljivih projekata Jurić tijekom godina neumorno obnavlja vlastita istraživanja koja redovito rezultiraju novim i nadasve uvjerljivim oblikovnim rješenjima. I ovaj ambijent svojevrsna je sinteza istraživanja, s jedne strane medija, tehnika i suvremenih umjetničkih praksi, a s druge strane vlastitih iskustava,  identiteta i dugogodišnjih umjetničkih preokupacija. I ovim se projektom očitovao kao autor izrazite imaginativne dispozicije unutar inače stroga formativnog postupka, umjetnik koji posvuda ostavlja  tragove sasvim individualne, prepoznatljive i likovno osvjedočene osjetljivosti, a ide i u red naših najmaštovitijih i najuspješnijih eksperimentatora tehnologijama i materijalima.