Izložba “Katarina Velika, carica svih Rusa” u Klovićevim dvorima

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je otvorila izložbu, nazvala je projekt "krunom polustoljetnih veza između Zagreba i St. Peterburga

Izložba “Katarina Velika, carica svih Rusa – Iz Državnog muzeja Ermitaž”, kojom se obilježava 50. obljetnica prijateljstva St. Peterburga i Zagreba, svečano je otvorena u četvrtak u Galeriji Klovićevi dvori, gdje se okupio veliki broj osoba iz hrvatskog političkog, kulturnog i javnog života.

S više od tisuću eksponata, među kojima i prvi put osobni predmeti Katarine II., izložba posjetitelje vodi kroz život  i vladavinu jedne od najmoćnijih žena svjetske povijesti, a s nizom umjetnina koje je kao strastvena kolekcionarka sakupljala i kroz Muzej Ermitaž, koji je utemeljila i s kojim su je u suradnji Klovićevi dvori organizirali.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je otvorila izložbu, nazvala je projekt “krunom polustoljetnih veza između Zagreba i St. Peterburga, učvršćenih prijateljstvom, razumijevanjem i suradnjom, posebno kroz umjetničke projekte kao što su glazbena, baletna i kazališna gostovanja”.

Istaknula je kako su hrvatski kulturni djelatnici njome dokazali svoju spremnost na najveće umjetničke projekte i da njihov stupanj stručnosti odgovara standardima najzahtjevnijih ustanova kutlurne velesile kao što je Rusija.

“Muzej Ermitaž mitsko je mjesto za sve povjesničare umjetnosti, ali i za sve nas koji volimo umjetnost. Za vrijeme mog službenog posjeta Rusiji ove jeseni uvjerili smo se kako je Ermitaž zapravo simbol Rusije, golem, gotovo nepregledan, prepun vrijednosti i čarolije umjetnosti”, ustvrdila je.



Po njezinim riječima, Katarina Velika, carica svih Rusa i velika državnica svoga doba, bila je žena svjesna da državnici ne djeluju samo u sadašnjosti, već oblikuju budućnost, pokušavala je ostvariti standarde koji su tada mnogim državama bili nepojmljivi, no iznad svega željela je da Rusi vole i ponose se svojom zemljom.

“Njezino je ime sinonim za moć i snagu, ali i za mnoge legende. Ženama u svijetu politike ni danas nije lako. U manjini smo, a posebno je naporno rušiti predrasude i boriti se za ravnopravnost spolova, što mnoge od nas i ovdje mogu posvjedočiti”, napomenula je predsjednica.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, vjeruje da će ta izložba “Katarina Velika, carica svih Rusa” biti jedan od najvećih događaja u hrvatskoj kulturi ove godine.

“Izložba je projekt dvaju prijateljskih gradova kojom se simbolično obilježava 50. obljetnica njihovih prijateljskih odnosa, ali je prepoznajemo i kao iznimni doprinos međunarodnoj kulturnoj suradnji Hrvatske i Ruske Federacije, čiju su realizacjiu ponijele dvije renomirane institucije”, rekla je.

Obuljen Koržinek smatra kako su se tom izložbom Hrvatska, Zagreb i Klovićevi dvori, nakon mnogih uspješnih projekata, ponovno pokazali kao uspješni domaćini i organizatori opsežnih i zahtjevnih izložbi koje mogu ponuditi hrvatskoj stručnoj i široj javnosti iznimne umjetničke i kulturne događaje.

Po njezinim riječima, izložba će predstaviti povijesni, politički i kulturni autoritet Ruskog carstva čija je vladavina obilježena velikom političkom snagom i moći, ali i velikom pozornosti prema kulturi, umjetnosti i znanosti. 

“Tromjesečni užitak razgledavanja više od tisuću eksponata iz Ermitaža možemo zahvaliti baš strastvenoj podršci, interesima i pokroviteljstvu svim oblicima  umjetnosti Katarine Velike”, dodala je.

“Svi vaši susjedi sada vam zavide i pitaju se zašto se baš u Hrvatskoj organizira tako velika izložba. To je zato što visoko poštujemo hrvatski narod i hrvatsko rukovodstvo”, poručio je veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, posebno zahvalivši zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

“Ta je izložba naš dar i znak poštovanja prema hrvatskom narodu”, dodao je, najavivši za lipanj gostovanje baletnih zvijezda Sankt Peterburga u Zagrebu.

Georgij V. Vilinbakhov, zamjenik generalnog direktora Ermitaža otkrio je kako su se za zagrebačku izložbu pomno odabirali eksponati iz njihova muzeja koji je prije nekoliko godina proslavio 250 godina osnutka.

“Za nas je bilo važno pokazati caricu i njezin rad s više strana, u krugu obitelji, kao utemeljiteljicu Ermitaža, kao predstavnicu doba prosvjetiteljstva i kao političku figuru koja je gradila mostove između država”, rekao je.

“Kada smo pripremali izložbu razmišljali smo o tome kako političari ruše mostove, dok je uloga kulture graditi ih. Ova je izložba upravo taj most između Rusije i Hrvatske”, istaknuo je Vilinbakhov, pročitavši pozdravno pismo guvernera St. Petersburga.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić zahvalio je Ermitažu na ukazanom povjerenju i prekrasnim eksponatima, kao i na tome što mu se tom izložbom ostvarila velika želja da taj ugledni muzej ugosti u Klovićevim dvorima.

Koncept izložbe napravljen posebno za Klovićeve dvore

Kustosice izložbe su Natalia Bakhtareva iz Državnog muzeja Ermitaž te Iva Sudec Andreis i Danijela Marković iz Galerija Klovićevi dvori.

S konceptom posebno napravljenim za prostor Klovićevih dvora izložba otkriva dio strasti i bogatog svijeta Katarine Velike, jedne od najmoćnijih žena u povijesti koja je najdulje vladala Rusijom – od 1762. do 1796. godine.

Život carice, koji je bio obavijen tajnama i legendama, a ni danas nije do kraja istražen, prikazan je na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, s nizom zanimljivosti o njezinu životu u nekoliko tematskih cjelina – dolazak u Rusiju i na prijestolje, carska obitelj, prosvjetiteljska uloga, ljubav prema umjetnosti, osnivanje Ermitaža, vanjska politika i njoj kao carici svih Rusa.

Na putovanje u prošlost posjetitelje vodi 1077 eksponata – skulpture, grafike, slike europskih umjetnika, odjevni predmeti carice i ostalih pripadnika dvora, predmeti od stakla, keramike, metala, srebra i zlata – servisi, posude, čaše, zdjele, tabakere, svijećnjaci, oružje, šahovske ploče, nakit, ukosnice, ukrasni predmeti, namještaj.

Izložba će biti otvorena do 29. srpnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI