Izložba o ljudskim pravima

Kolektiv Artnauts, koji je 1996. osnovao George Rivera, profesor na Katedri za umjetnost i povijest umjetnosti na koloradskom sveučilištu, koristi umjetnost kako bi upozorio na globalne probleme današnjeg svijeta

Na izložbi “Veze”, koja se otvara 5. rujna u Europskom domu, predstavit će se pedesetak američkih umjetnika, članova umjetničke skupine Artnauts s radovima na temu govora mržnje, ljudskih prava i graničnih sporova.

“Izložba se usredotočuje na veze koje se pridružuju i ometaju odnose poput osobnih, psiholoških, društvenih, kulturnih, nacionalnih, međunarodnih. Cilj je predstaviti djela američkih umjetnika koji se bave sličnim pitanjima koja postoje i u Sjedinjenim Državama u nadi stvaranja rasprave o zajedničkim svjetskim problemima”, ističe se u najavi Europskog doma.

Kolektiv Artnauts, koji je 1996. osnovao George Rivera, profesor na Katedri za umjetnost i povijest umjetnosti na koloradskom sveučilištu, koristi umjetnost kako bi upozorio na globalne probleme današnjeg svijeta.

Izložbe poput zagrebačke već su postavljane diljem svijeta, od Meksika, SAD-a, Španjolske, do Palestine, Bosne i Hercegovine, svugdje gdje su smatrali da treba govoriti o ljudskim pravima i komentirati razlčiite društvene pojave, nepravde ili ekološke probleme.

Članovi kolektiva predstavljaju se na izložbi minijaturama nastalima u različitim tehnikama, od klasičnih do kolaža i akvarela.



Svoje će radove izložiti, među ostalima, Valerie Albicker, Lourdes Archundia, Doris Arajuo, Barbara Arnold, Richard Armendariz, Pamela Beverly-Quigley, Quintin Gonzalez, Susanna Mitchell, Kim Putman, Marcela Norambuena, George Rivera, Yumi Roth, Martha Russo, Virginia Schick.

Gotovo svi umjetnici koji sudjeluju na izložbi imaju magisterij i profesori su na sveučilištima diljem SAD-a.

Inicijator izložbe, George Rivera, profesor je povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Denveru, umjetnik, likovni kritičar i kustos. Objavljivao je članke u nacionalnim i međunarodnim časopisima i knjigama posvećenima umjetnosti. Dobitnik je Guvernerove nagrade za izvrsnost u umjetnosti države Kolorado i stipendist Fulbrighta.

Izložba “Veze” bit će otvorena do 19. rujna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI