Izložba Stakleno blago Akvileje

0
222

Izložbom, kako najavljuju stručnjaci zadarskog muzeja, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, želi se revitalizirati taj davni, antički susret

Zadarski Muzej antičkog stakla kojega i strani stručnjaci drže jednim od najboljih muzeja takvog tipa u Europi priprema pravo iznenađenje. Izložbom “Stakleno blago Akvileje” što se otvara 11. siječnja pokazat će poveznice sa prostorom Akvileje – najvažnijeg areheološkog nalazišta sjeverne Italije. 

Slojevitost zadarske prošlosti, naime, počiva, među ostalim, i na raznolikih vanjskih utjecaja, a jedan od njih, kontakt sa prostorom Akvileje, obuhvaća razmjenu, i duhovnu i materijalnu, iz više povijesnih razdoblja. I dok su primjerice zadarski zaštitnici sv. Krševan i sv. Zoilo, kao kasnoantički stanovnici Akvileje odraz duhovnoga naslijeđa prenesenog u Zadar, nekoliko stoljeća ranije odvijala se materijalna transakcija u vidu trgovine dragocjenim staklenim proizvodima.

Loading...

Ovom izložbom, kako najavljuju stručnjaci zadarskog muzeja, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, želi se revitalizirati taj davni, antički susret, i iskoristiti ga za novu suradnju, te novi stručni i kulturni napredak. U isto vrijeme, izložba ima za cilj ilustrirati i vrijednost akvilejske luke kao distributivnog centra prije svega za staklenu galanteriju siro-palestinskog područja, Cipra ili Egipta. Selekciju i izlaganje građe sastavljene od 50 ekskluzivnih predmeta izvršili su viši restaurator i kustos Šime Perović i muzejski i znanstveni savjetnik dr. sc. Ivo Fadić.

Izložba će biti otvorena od 11. siječnja 2018. do 11. ožujka 2018. godine, a uz to, biti će i dio programa manifestacije „Noć muzeja 2018“ u MAS-u.