Kaj su jeli naši stari?

Vrbovečka pera tradicijski je proizvod toga kraja, jelo se radi od dizanog tijesta, razvaljanog u krug promjera 30 do 40 cm, puni domaćim svježim sirom s vrhnjem i jajima. Služi se narezana na kriške, pa je zbog oblika nerjetko zovu i "hrvatska pizza"

Vrbovec je ovaj vikend, po 38. put, domaćin turističko-kulinarskoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari?”, posjetitelji će moći i kušati “kaj su pili naši stari”, a na likovnoj izložbi prisjetit će se kako se nekada išlo u Mariju Bistricu na proštenje.

Sos od paradajza, vrbovečka pera, gibanice samo su dio raznovrsne ponude lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima će Vrbovčani svoje goste podsjetiti na to kaj su jeli naši stari.

Osim jela i pića spravljenih po starinskim recepturama, za posjetitelje je organiziran i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, radionice i izložbe, kazališne predstave i sportska natjecanja, najavljuje Zagrebačka županija, tradicionalni pokrovitelj manifestacije koja se, u organizaciji Turističke zajednice Vrbovca, svečano otvara u subotu, 25. kolovoza na ljetnoj pozornici u Gradu.

Prije formalnog otvorenja, posjetitelji će, već od petka poslijepodne, imati priliku na gradskim trgovima vidjeti i kušati jela i vina vrbovečkog kraja. Udruge žena te vinara i vinogradara organiziraju izložbu i degustaciju jela i vina „Miriše na domaće“ te „Kaj su pili naši stari“.

U vrbovečkoj Likovnoj galeriji otvara se izložba „Kak’ se negdar na Bistricu išlo“ autorica Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol, dok će se u pošti Vrbovec upotrebljavati poseban, prigodni žig Kaj su jeli naši stari – Vrbovečka pera.



Vrbovečka pera tradicijski je proizvod toga kraja, jelo se radi od dizanog tijesta, razvaljanog u krug promjera 30 do 40 cm, puni domaćim svježim sirom s vrhnjem i jajima. Služi se narezana na kriške, pa je zbog oblika nerjetko zovu i “hrvatska pizza”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI