Kako glumiti normalnog čovjeka?

U organizaciji Kulturno špotske braniteljske udruge bit će izvedena monodrama pisca i ratnika Maria Filipia koji je do sada objavio knjige „Nikola Tesla ispod paučine“, zatim dokumentarnu knjigu o ratu „Na istočnom pragu Domovine“, te na poslijetku zbirku vlastitih pjesama „Od mira do rata i natrag“

Kako glumiti normalnog čovjeka” naziv je monodrame pisca, novinara i ratnika Maria Filipia što će biti izvedena u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 15. veljače u 20 sati. Redatelj je Boris Svrtan, asistent režije Đorđe Kukuljica, a producent Dražen Pilić.

Filipi je u ratnim akcijama stvarao svoja svje­dočanstva šaljući medijima tekstove, fotografije i video-snimke. S vremenom je postajao sve manje novinar, a sve više vojnik provodeći gotovo svo vrijeme na bojišnicama.

Vremena koja su došla kasnije pokazala su da je rat protiv Hrvatske prestao samo u smislu pucnjave, ali ostao je rat riječima, ekonomijom, propagandom i na mnoge druge načine. To se zove „asimetrični rat“. Napadaju oružjem kojim ne možeš uzvratiti. Zato se je Filipi sve više posvetio pisanju. Objavio je najprije knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“, zatim dokumentarnu knjigu o ratu „Na istočnom pragu Domovine“, te na poslijetku zbirku vlastitih pjesama „Od mira do rata i natrag“. Mnoge kolumne ostale su također kao trag njegovog poslijeratnog djelovanja.

Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom  pjesmama  od kojih je neke sam i uglazbio, a glazbu za uvodnu pjesmu „Poput noćne more“ napisao je skladatelj Nikola Garašić. Za glazbeni dio priče zadužen je poznati zagrebački gitarist Fadil Abdulov-FafaIako je priča izrazito osobna, pa tako i subjektivna, ona ima ambiciju pokazati zajedničke dodirne točke sudbine hrvatskih branitelja uopće, ali s optimističkim i vedrim pristupom čak i ozbiljnim problemima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI