Katedrala kao odraz epohe i ljudskog duha

0
473

Književno remek-djelo umjetnička je odiseja kroz povijest, simbolizam i estetiku slikarstva, kiparstva, književnosti, ali i crkvene glazbe, boja, kamenja, cvijeća!

Roman “Katedrala”, (izdavač “Verbum”) najpoznatije djelo čuvenog francuskog pisca Jorisa-Karla Huysmansa (1848. –1907.) donosi priču o duhovnom putu glavnog protagonista Durtala. Taj uvelike autobiografski lik Huysmans vješto uranja u priču prožetu iznimnim poznavanjem kršćanskog simbolizma, srednjovjekovne arhitekture i umjetnosti, te lirskom ljepotom opisa, nenadmašnim rječnikom i vrhunskim književnim izrazom.

Ovo književno remek-djelo velika je umjetnička odiseja kroz povijest, simbolizam i estetiku slikarstva, kiparstva, književnosti, crkvene glazbe, ali i boja, kamenja i cvijeća! Osim toga, ovaj se Huysmansov roman na poseban način proslavio raspravljanjem o postanku i povijesti gotike sve do njezina ugasnuća, opisima ulica i okolice Chartresa, te nadasve detaljnim tumačenjima i opisima veličanstvenog spomenika, chartreske katedrale. Štoviše, teško je u književnosti naći takvu veličanstvenu himnu spomeniku umjetnosti koji nije samo rekvizit ili pozornica radnje; katedrala je načelo, motiv, život, živa osoba i živa epoha. Nasuprot toj postojanosti i ljepoti stoji glavni lik, dekadent Durtal sa svojom skepsom, nehajem i nervozom, sve dok se na koncu svi njegovi sitni interesi, želje i sumnje ne izgube u toj golemoj, jedinstvenoj i mirnoj umjetnini, dovodeći ga do životne preobrazbe i obraćenja.

Loading...

Pred očima čitatelja ovoga književnog remek djela kojeg preporučujemo ovaj tjedan vjerno, neodoljivo i živo uzdiže se katedrala u Chartresu u svoj svojoj ljepoti i dostojanstvenosti, vjerno rišući osobne priče ljudi koji se kreću pod njezinim lukovima.