Kinoteka posvećena Terryju Giliamu

Gilliam se proslavio kao član britanske skupine komičara Monty Python i autor ekstravagantnih animacija za njihovu kultnu TV seriju "Leteći cirkus Monthyja Pytona"

Filmom “Avanture Baruna Münchausena” u utorak u zagrebačkoj Kinoteci počinje program posvećen kultnom redatelju fantastike i avanturističinih filmova prepoznatljive estetike Terryju Gilliamu, koji donosi odabrane filmove iz njegovog opusa.

Gilliam se proslavio kao član britanske skupine komičara Monty Python i autor ekstravagantnih animacija za njihovu kultnu TV seriju “Leteći cirkus Monthyja Pytona”, nakon čega se afirmirao i kao redatelj, snimivši djela koja danas imaju kultni status među filmofilima.

Uz “Avanture Baruna Münchhausena”, u Kinoteci će se prikazati filmovi “Nulti teorem”, “Brazil”, “Kralj ribara” i “Čovjek koji je ubio Don Quijotea”.

Iako komercijalno neuspješan film koji otvara program, snimljen 1988. godine, Gilliamovi obožavatelji svrstavaju u jedno od njegovih najboljih ostvarenja. Smješten u grad pod okupacijom, film prati putujuću družinu glumaca koja izvodi predstavu o legendarnom Barunu Münchhausenu, sve dok se ne pojavi čovjek koji se predstavlja kao pravi Barun Münchausun.

U srijedu se prikazuje “Nulti teorem” (2013.), smješten u budućnost u Londonu, u čijem je fokusu ekscentrični i povučeni kompjutorski genij Qohen Leth, kojeg muči egzistencijalna tjeskoba. Živi u izolaciji napuštene kapelice, čekajući telefonski poziv koji će mu navodno donijeti dugo tražene odgovore te radi na misterioznom projektu s ciljem otkrivanja smisla sveopćeg postojanja – ili nedostatka istog. U glavnoj ulozi dvostruki je oskarovac Christoph Waltz.



Slijedi jedan od autorovih najnagrađivanijih filmova je znanstveno-fantastični “Brazil” (1985.) o činovniku jednog ministarstva totalitarističke države kojom hara skupina takozvanih terorista koji se uporno bore protiv tiranske vlasti. Život mu se mijenja nakon što se zbog birokratske pogreške smakne nedužnog čovjeka.

U petak je na programu još jedna Gilliamova uspješnica “Kralj ribara “(1991.), o radijskom voditelju koji se nakon što je slučajnim komentarom ponukao slušatelja-psihopata da ubije nekoliko ljudi, odaje alkoholu i povlači iz javnosti. Od skupine sitnih lopova spasi ga beskućnik i bivši profesor, kad počinje njihovo neobično prijateljstvo. U glavnim ulogama su Jeff Bridges, Robin Williams i Amanda Plummer.

Kinoteka donosi i njegov najnoviji film “Čovjek koji je ubio Don Quijotea”, koji će se prikazati u subotu, 8. prosinca. Priča se zbiva u današnjoj Španjolskoj, a junak filma je redatelj Toby koji u Manchi snima reklamu i tamo se nađe zarobljen u divljim iluzijama starog španjolskog proizvođača cipela koji vjeruje da je Don Quijote.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI