Kultni Milošev film u kinu Europa

Dok je mjuzikl "Kosa" debitirao na brodvejskim kazališnim daskama Forman je nakon sovjetske okupacije morao iz Čehoslovačke emigrirati u SAD, gdje je nastavio portretirati buntovnike protiv društvenih normi, uz "Kosu", u filmovima "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i "Amadeus".

Program “Kinolektira” zagrebačkog kina Europa donosi 27. lipnja, kultni film “Kosa”’ Miloša Formana iz 1979. godine, antiratnu glazbenu dramu čije pjesme nisu zaboravljene niti nakon četrdeset godina.

Jedan od najpoznatijih filmova nedavno umrlog češko-američkog filmskog redatelja, prati naivnog Claudea (John Savage) mladog regruta koji dolazi u New York iz rodne Oklahome kako bi se prijavio u vojsku.

Putem se sprijateljuje s grupom hipija predvođenih karizmatičnim Bergerom (Treat Williams) koji ga uvode u svijet psihodeličnih droga, mirovnih demonstracija i neobaveznih veza, a i zaljubljuje se u imućnu debitanticu Sheilu (Beverly D’Angelo) koja je ambivalentna prema ekscentričnoj Bergerovoj družini čiji je slobodarski duh istovremeno privlači i straši.

Utemeljen na uspješnom brodvejskom rock mjuziklu iz 1968. godine, film je dao neke od klasika rock glazbe, pjesme ‘Let the Sunshine In’, ‘Manchester’, ‘Hare Krishna’, ‘Black Boys/White Boys’ i nezaobilazni ‘Aquarius’.

Pamte se i plesne scene koje je osmislila slavna koreografkinja Twyla Tharp.



Dok je mjuzikl “Kosa” debitirao na brodvejskim kazališnim daskama Forman je nakon sovjetske okupacije morao iz Čehoslovačke emigrirati u SAD, gdje je nastavio portretirati buntovnike protiv društvenih normi, uz “Kosu”, u filmovima “Let iznad kukavičjeg gnijezda” i “Amadeus”.

Dvostruki oskarovac i ključno ime češkog novog vala ostavio je filmom “Kosa” u nasljeđe jedan od najboljih filmskih mjuzikla svih vremena, koji je ujedno i jedan od najomiljenijih i najdugovječnijih filmskih portreta flower-power generacije.

Premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, taj je film bio nominiran za Zlatnog globusa u dvije kategorije: najbolji film (mjuzikl ili komedija) i filmska nada godine (Treat Williams).

Uoči projekcije film će predstaviti filmolog Nikica Gilić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI