Likovna kolonija Rovinj

U Muzeju Grada Rovinja - Rovigno, u srijedu, 18. srpnja, u 21.30 sati, otvara se skupna izložba “Likovna kolonija Rovinj”' na kojoj ove godine izlaže 58 umjetnika, a izložba ostaje otvorena do 15. kolovoza.

Najpoznatija ljetna rovinjska izložba otvara se 18. srpnja.

“Likovna kolonija Rovinj” je skupna izložba suvremene umjetnosti koja baštini svoje postojanje i trajanje cijeli jedan život. Svojom upornošću postojanja prkosi vremenu i dosadnom ponavljanju. Prkosi i lokalnom mentalitetu jer umjetnost je uvijek, pogotovo u današnjem globaliziranom svijetu, iznad uskogrudnih lokalnih interesa. Ponekad si postavljamo pitanje, ističe u ime organizatora viši kustos Dario Sošić kako ta izložba uspijeva biti toliko dugotrajna, pa i kozmopolitska, u jednom gradiću izvan dosega velikih kulturnih centara? Stara po tradicionalnom, ponavljajućem priređivanju a istovremeno svježa i mlada po zastupljenim izlagačima i izričajima.

“Moguće je zamisliti odgovor ako taj njen ponavljajući uzorak, koji ima svoje uspone i padove, krize ali i slavne trenutke, usporedimo s plesom. Jer, riječ je o umjetnosti, a umjetnost je uzvišena i nije samo odraz ili apstrakcija života, već ples života sâmog. Ples u koji su uključeni razni umjetnici a različito i doživljavaju umjetnost. Umjetnici ritmom plesa određuju prihvaćanje te različitosti bez isključivosti. Sudjeluju i zato što su svjesni svoje posebnosti u društvu, drugačiji su, iskaču i predvode u promjenama koje su neophodne u dinamici suvremenog društva. Oduvijek je umjetnost ukazivala i prepoznavala sve komponente, pozitivne i negativne, društva u kojem se stvara. Ti pozitivni i negativni predznaci ne samo da daju ritam plesu života već su i glavni pokretači stvaralačkog duha. Pobuna ili prihvaćanje odražava se kroz izmaštane i ostvarene umjetničke radove. Umjetnine izložene na izložbi postaju potvrda i daju legitimitet stvarnosti, zato je to istovremeno ples života sâmog”, napominje Sošić.

Ovogodišnje izdanje izložbe, napominje,  obuhvaća nešto manji broj izlagača od ranijih godina, ali to je tek dio ritma koji plesu daje živost. Istovremena veća zastupljenost mladih umjetnika usprkos manjem broju izlagača u konačnici znači uspon u svježini ideja i promišljanja koja se mogu vidjeti na izložbi. Sinkronizacija u ritmovima koja dolazi sama od sebe i koja opetovano potvrđuje plesnu komponentu umjetnosti. Gotovo da to možemo usporediti s ritmom majčinskog otkucaja srca i djetetova, prije rođenja. Jedno srce kuca smirenije, sporije i odlučnije dok drugo življe, brže i neizvjesnije. Na rovinjskoj Koloniji oba su srca od njezina začetka do danas, koja svojim različitim ritmovima, ali uzajamno sinkroniziranim daju gradu kozmopolitsku komponentu.

“Likovna kolonija Rovinj” osnovana je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, s ciljem okupljanja likovnih umjetnika u Rovinju, organiziranja i održavanja izložbi, likovnih skupova i sličnih manifestacija. Takav, davno postavljeni cilj, pokrenuo je osnivanje Zavičajnog muzeja 1954. godine. Iako je rovinjska Likovna kolonija danas, tek skupna likovna izložba, ona po kvaliteti i broju izlagača nadmašuje u početku zacrtane ciljeve. Suvremena likovna umjetnost u gradu je intenzivno prisutna i kroz tu godišnju skupnu izložbu dolazi posebno do izražaja.



Na izložbi sudjeluju Bičić Tea, Bogdanović Jasna, Božić Milan, Brajnović Marčelo, Brajnović Petar, Brajnović Tomislav, Budicin Egidio, Delimar Vlasta, Dimeski Marin, Domačinović Dinko Josip, Đuran Vida, Feller Eugen, Friščić Danko, Garbin Aleksandar, Garčević Bianka, Hegedušić Brajnović Zvjezdana, Herak Martina, Hršak Tomislav, Ivančić Josip – Pino, Kalenić Jadranka, DeKarina Ljubo, Keser Zlatko, Klanjčić Mihael, Kolarić Branko, Kopas Zdravko, Kos-Paliska Vera, Kraljić Irena, Krašković Denis, Luketić Lada, Malčić Ivica, Maraković Mia, Martek Vlado, Mascarelli Bruno, Matić Marija, Milić Zdravko, Milovan Andrija, Mrčela Ivana, Paliska Karlo, Pentić Josipa, Rapaić Davor, Ražov Nikola, Roux Jaco, Ruk Ražov Ivanka, Rukelj Gabrijela, Smrkinić Dorotea, Sokić Damir, Sorola Staničić Melita, Sošić Vjekoslava, Svilar Radovan Rajko, Škrgatić Tanja, Teklić Bernard, Tumpić Dženet, Tumpić Vanja, Vincek Vlatko, Vlačić Ljiljana, Zagoda Iva, Zubak Marko i Žižović Breza

Facebook Comments

Loading...
DIJELI