MIM – Najljepši muzej glazbala na svijetu

Uz pradavna glazbala kao što je harfa iz 2 700 godine prije Krista, najznačajniji glazbeni muzej posjeduje i hrvatsku darovnicu pokojnog glazbalara Marijana Novaka

Možete li zamilisilti da slušate zvuk nekih od najstarijih glabenih instrumenata na svijetu iz pradavnog doba čovječanstva?

Upravo takav užitak omogućit će vam Muzej glazbenih instrumenata u Bruxellesu (MIM). Muzej je osnovan 1877. godine., a oblikovan iz dvije goleme zbirke Françoisa Josepha Fetisa, prvog voditelja briselskog Kraljevskoga konzervatorija, i darovnice Rajaha Souridroa Mohuna Tagorea kralju Leopoldu II. 1876.

Prvotno raštrkane na više mjesta u četvrti Zavelu, zbirke su objedinjene pod krovom jedne od najljepših secesijskih građevina na svijetu – Old England, koju je sagradio Paul Santenoy 1899. godine, preko puta Kraljevske palače. Muzej podjednako posvjećuje pažnju drevnim glazbalima iz početaka čovječanstva, starima više tisuća godina, i najsuvremenijim inovativnim glazbalima. Na osam katova, sa terasom i restoranom vidikovcem, muzej nudi nezaboravan susret s glazbalima iz Azije, Afrike, Europe, Australije i obje Amerike. Doživljaj zvukova je nevjerojatan jer možete slušati zvonjavu renesansnog zvona Pieterea van der Gheyena iz Michelena, obitelji čija su djela bila poznata i u Španjolskoj i Švedskoj, a zvono iz 1595. naročito je ugodna zvuka. Profinjena likovnost i glazbeno umijeće spojili su se u fantastičnom glazbalu bianquing sastavljenom od 16 klapalica na drvenoj konstukciji od kojih svaka proizvodi drugačji ton s udaraljkom. Postojanje tih glazbala otkriveno je još u 3000. godini prije Krista, a bianquing se upotrebljavao u carskim svečanostima i u konfucijskim hramovima. Na svakoj klapalici naslikan je kineski zmaj kao simbol carske moći, dok se na postolju glazbala sa svake strane nalazi mandarinska patka, a simboli predstavljaju vjeru i neumrlu ljubav.

Još je impresivniji instrument nalik na skulpturu – indonezijski gamelan, tradicionalno orkestar glazbalo koje u sebi sadrži dvostruke bubnjeve , gong i flautu a služio je u svečanim prigodama vjenčanja, rođenja, kremiranja i u obredima pročišćenja. S druge strane, jednostavan je teponaztli koji su upotrebljavali Azteci, a i danas se može vidjeti na nekim područjima Meksika. Riječ je o komadu drva s urezanim otvorom u oliku slova H, a korišten j pri monstruoznim ljudskim žrtvovanjima vladaru.

Fascinantno glazbalo je knaptand – tip klepetaljke iz 1914. iz gradića Dendermodnea u obliku vučjeg kostima (Istočna Flandrija). Glazbenik je navlačio kostim vuka ili psa i klepeteo ustima na pučkim svečanostima. MIM čuva i staklenu harmoniku koju je izumio Benjamin Franklin. Kada je, naime,, 1761. u Londonu vidio koncert na glazbenim čašama punjenima vodom po kojima je svirač vukao prst proizvodeći zvuk, sam je izumio instrument sastavljen od serije staklenih krugova različitih veličina spojenih u horizontalnu tubu umetnutu u drveni instrument s pedalom.



Staklena harmonika postigla je tada veliku popularnost. Na njoj su svirali Franklinova pratilja Marion Davies i slijepa Marianne Kirchgessnerm koju je, pak, zapazio sam Mozart posvetivši joj kvintet za staklenu harmoniku, flautu, obou, i čelo. Ipak, glazbalo je bilo i opasno izazivajući katkad i neurotične poremećaje, pa se prestalo proizvoditi. Talijanska udaraljka iz 1900. privlači gledatelje oslikanim dnom i rubom, a međuu rijetkim je instrumentima koje su u davnini smjele svirati i žene zbog oblika sita. Jedan od najneobičnijih instrumenata je i ulični organon s kazališnom scenom, koja prikazuje tri žene kako liječe zubari. Intrigantan je trombon sa sedam zvonastih otvora Adolphea Saxa iz 1867, a posve neobično luster glazbalo sastavljeno od 12 zmijastih tuba koje se tijekom 17. stoljeća upotrebljavalo kao pratnja uz pjevanje u crkvama. Najstariji instrument je harfa iz 2 700 godine prije Krista, a muzej čuva i hrvatsku darovnicu – rukom rađene tamburice pokojnog Marijana Novaka, koje su u ovaj najznačajniji muzej dospjeli zahvaljujući etnologiji Luciji Franić Novak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI